Klavirski saradnik – korepetitor

Ako vaše dete ili vi imate u planu da započnete učenje melodijskog instrumenta poput violine, violončela, flaute, saksofona ili klarineta, važno je da znate da ćete od početka školovanja pored glavnog nastavnika imati još jednog – to je korepetitor.

klavirski-saradnik-korepetitor-prva-medjunarodna-privatna-muzicka-skola-eva-music-beograd
Suvlasnica prve međunarodne muzičke škole u Beogradu „Eva Music“ – Ana Rančić – korepetitor na nastupu učenice

Kao što smo pisali u nekom od naših prethodnih tekstova: Časovi klavira u prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi „Eva Music“ , struktura muzike se sastoji od glavnog pokretača muzičkog toka, što je u najvećem broju slučajeva melodija i – njene pratnje.  

privatna-muzicka-skola-beograd-korepetitor
Suvlasnica prve međunarodne muzičke škole u Beogradu „Eva Music“ –
Vesna Surčulija Radić – korepetitor na nastupu učenice

Pošto melodijski instrument uglavnom izvodi samo melodiju, kako bi muzika bila kompletna potreban je i harmonski instrument – u ovom slučaju to je klavir.

Ko je korepetitor?

Korepetitor ili klavirski saradnik je klasično školovani pijanista sa dodatnim iskustvom u kamernoj muzici.

Kamerna muzika je muzika za manje ansamble, koji najčešće imaju između dva i devet članova.  Kada muzičari sviraju zajedno, oni pored učenja i slušanja svog notnog teksta, moraju da razviju i sposobnost da slušaju druge i zajedno sa njima kreiraju muziku.

prva-medjunarodna-privatna-muzicka-skola-eva-music-nastup-sa-korepetitorom
Korepetitor ili klavirski saradnik je klasično školovani pijanista sa dodatnim iskustvom u kamernoj muzici.

Ova veština se ne stiče preko noći, već je potrebno mnogo zajedničkih proba i nastupa da bi se ona razvila.

Zašto je korepetitor važan u pedagogiji?

Korepetitor je važan u pedagogiji jer on daje direktnu podršku đaku, kako na časovima, tako i na nastupima i ispitima koji za đake predstavljaju najveći izazov. Učenici se na nastupima osećaju mnogo prijatnije kada znaju da nisu sami, već dele scenu sa svojim klavirskim saradnikom.

privatna-muzicka-skola-eva-music-koncert
Zašto je korepetitor važan?

Ako se dogodi i neka muzička nezgoda na sceni, pa đak preskoči nekoliko taktova ili ne može da se seti kako da nastavi, uz dobru klavirsku podršku mnoge greške mogu da prođu i neopaženo.

Pored toga što svira sa đacima, kao iskusni muzičar i pedagog, korepetitor u saradnji sa profesorom instrumenta učestvuje i u stvaranju muzičke koncepcije dela koje se izvodi i često je i na tom polju od velike koristi.

privatna-muzicka-skola-beograd-cas-flaute
Korepetitor je važan u pedagogiji jer daje direktnu podršku đaku, kako na časovima, tako i na nastupima.

Mnogi priznati muzičari posvedočiće da njihovi nastupi ne bi bili podjednako uspešni bez sjajnih pijanista kao podrške.

Da li đaci Prve međunarodne privatne muzičke škole „Eva Music“ imaju korepetitora?

Naši učenici pored časova instrumenta sa svojim profesorima imaju i redovne klavirske probe. Naši korepetitori su kao iskusni pedagozi i sjajni muzičari takođe deo tima podrške našim učenicima.

Zaključak

Klavirski saradnici, i pored toga što nisu u prvom planu, neodvojiv su deo pedagoškog procesa. Sa veoma razvijenom muzičkom empatijom i inteligencijom, intuitivno mogu da osete srž problema i da ga veoma lako pretoče u dragoceni savet.

koncert-violina-korepetitor-nastup
Kako bi muzika bila kompletna potreban je i harmonski instrument – u ovom slučaju to je klavir.

Ako želite da budete deo naše škole i pohađate časove violine, violončela, klarineta, saksofona ili flaute – pored sjajnih predmetnih profesora koji će vam uspešno preneti svoje znanje, uz vas ili vašu decu uvek će tu biti i naši korepetitori kao pedagoška potpora učenju i uživanju u muzici.