Časovi klavira za odrasle – Kako izgleda “Eva Music” Adult program iz ugla polaznika Marka Simića

U današnje vreme ostvareni profesionalci sve češće su u potrazi za ispunjujućim hobijem. Ponekad su vođeni željom da istraže nova interesovanja, ali često i da se vrate neostvarenim željama iz detinjstva.

U Prvoj međunarodnoj muzičkoj školi „Eva“ od samog osnivanja veliku pažnju posvećujemo našim odraslim polaznicima. Tako je i nastao naš Adult program.

Za razliku od dece, kod kojih unutrašnja motivacija varira, odrasli su najčešće rešeni da se predano posvete sviranju. Razlozi koji ih podstiču da nam se jave su različiti – neko želi samo da nastavi sviranje posle duže pauze, a neko želi da svoje znanje zaokruži sticanjem međunarodno priznate ABRSM diplome. Nije međutim ni retkost i da odrasli polaznici dolaze bez ikakvog predznanja.

Koji god razlog da je u pitanju, naši profesori su iskusni u radu sa odraslima i sva naša iskustva do sad su bila izuzetno lepa i produktivna.

Kao polaznik našeg Adult programa, Prvu međunarodnu muzičku školu „Eva“ pohađa i Marko Simić. Marko je po ABRSM metodi prvih osam razreda završio u Južnoafričkoj Republici. Kod nas je spremao i sa najvišom ocenom položio ARSM izvođačku diplomu.

marko-simic-polaznik-adult-programa-za-odrasle-prve-privatne-medjunarodne-muzicke-skole-eva-music-sa-izvodjackom-abrsm-diplomom
Marko Simić sa ABRSM izvođačkom diplomom

Posle ovog velikog uspeha i dok se sprema za  sledeći nivo – ABRSM Diplomu – postavili smo Marku nekoliko pitanja.

Kada si počeo da sviraš klavir i kako si se odlučio baš za taj instrument?

Počeo sam da sviram u dobi od jedanaest godina i to zbog toga što su mi izgled i zvuk klavira bili veoma privlačni. Takođe je pomoglo to što se moje interesovanje za klasičnu muziku pojavilo godinu ili dve ranije.

U Južnoj Africi si stekao prvo obrazovanje u oblasti muzike, kako si se odlučio baš za ABRSM Britanski Kraljevski program?

ABRSM je međunarodno priznat i prihvaćen i zato je prirodno da sam se za njega odlučio. Moja tadašnja profesorka mi je objasnila da je to program visokog kvaliteta i izvrsnosti i da će svaka zaslužena diploma biti ne samo korak napred u mom obrazovanju, već i put ka daljim muzičkim aktivnostima.

Šta pamtiš kao najlepši deo muzičkog školovanja kao dete i da li bi nešto uradio drugačije (da možeš da vratiš vreme)?

Bilo je radost biti uz klavir i dodirivati njegove dirke, stvarati muziku i svirati na koncertima! Imao sam divnu profesorku zanimljive ličnosti  i to je bio jedan od faktora koji me je motivisao. Glavna stvar koju bih učinio drugačije (kada bi se vreme moglo vratiti) je vežbanje sa više pažnje usmerene na detalje.

Posle koliko godina pauze si se vratio sviranju klavira i zašto?

Nikad nisam prestao da sviram, ali učestalost mog kontakta sa klavirom umanjile su ostale obaveze koje život nameće. Ipak, između završetka 8. razreda i započinjanja ozbiljnih studija u pripremi za ARSM diplomu prošlo je otprilike devetnaest godina.

Želeo sam da nadoknadim izgubljeno vreme i da pređem na viši nivo sviranja.

Od svih privatnih muzičkih škola ti si izabrao Prvu Međunarodnu muzičku školu “Eva”. Zašto?

Pored programa ABRSM koji škola nudi, posetivši veb-stranicu muzičke škole “Eva Music”, odmah sam osetio iskrenost.

marko-simic-i-direktorka-prve-privatne-medjunarodne-muzicke-skole-u-beogradu-eva-music-ana-rancic-cas-klavira-adult-program-za-odrasle
Na času klavira u “Eva Music” – prvoj privatnoj međunarodnoj muzičkoj školi u Beogradu – Marko Simić, polaznik Adult programa i Ana Rančić, profesorka klavira i suvlasnica

Anu i Vesnu sam sreo nekoliko dana nakon mog početnog e-maila, odmah sam osetio njihovu pedagošku energiju i intervju napustio sa velikim osmehom.

marko-simic-sa-vesnom-surculijom-radic-i-anom-rancic-suvlasnicama-eva-music-prve-privatne-medjunarodne-muzicke-skole-u-beogradu
Marko Simić sa Vesnom Surčulijom Radić i Anom Rančić, suvlasnicama prve privatne međunarodne muzičke škole “Eva Music”

Kakvi su ti dalji planovi što se tiče sviranja klavira?

Za sada planiram da položim napredne nivoe izvođaštva u ovom metodu. Preda mnom je naporan rad i najmanje dve ili tri godine učenja.

Kakvo ti je iskustvo nastupa na reviji talenata u okviru Beogradskog Šopen festa? Svirao si u velikoj sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Kakav je to bio osećaj?

Iskustvo je u celini bilo uzbudljivo. Čast da budem na bilo koji način povezan sa Chopinovim festivalom bila mi je čast i zahvalan sam Ani i Vesni što su me smatrali dovoljno dobrim za učešće.

casovi-klavira-za-odrasle-eva-music-prva-privatna-medjunarodna-muzicka-skola-nastup-marka-simica-na-chopin-festu
Nastup Marka Simića na Chopin festu

Bio sam uzbuđen i nervozan uglavnom zbog mesta održavanja i ostalih učesnika koji su na neki način bili ispred mene u iskustvu. Jednom kada sam ušao u koncertnu dvoranu i prišao klaviru, moj se otkucaj srca probio kroz krov, ali nakon nekoliko minuta sviranja, smirio sam se i uživao u njemu.

Šopen i Mozart su tvoji omiljeni kompozitori. Zbog čega?

Šopenova muzika je veoma ekspresivna i lična i, naravno, izuzetno lepa. Ne samo da je zadovoljstvo slušati, već je veoma zadovoljavajuće i svirati je.

Mocartov doprinos kao kompozitora je ogroman i sadrži kompozicije za gotovo sve instrumente. Kada je reč o njegovim klavirskim delima, ona su jedinstvenog karatera, a nadahnjujuća je i ekonomičnost njihovog komponovanja, imajući u vidu da je komponovao na klavijaturi instrumenta koji nije imao više od pet oktava.

casovi-klavira-za-odrasle-u-muzickoj-skoli-eva-music-nastup-marka-simica
Nastup Marka Simića

Koje pijanistkinje/pijaniste ceniš i zbog čega?

   • Arthur Rubinstein – zbog njegovog tona, ritmičkih nagona, prirodnog rubatog i fraznog izraza.

    • Andras Schiff – vrsni muzičar velike inteligencije i uvida u dela nemačkih majstora klasičnog perioda.

    • Mitsuko Uchida – zbog njene posvećenosti Mozartu.

    • Daniel Barenboim – zbog njegove posvećenosti Beethovenu.

    • Fazil Sai – zbog njegovih intenzivnih tumačenja.

Da li bi se upustio u pedagoške vode? Imaš li pedagoškog uzora?

Ako vreme dozvoli, za nekoliko godina bih voleo time da se bavim. Mislim da bih bio dobar učitelj, ali i meni bi bilo potrebno mnogo više obrazovanja pre nego što bih se usudio da dam savet nekom drugom.

Dok se radujemo Markovim budućim uspesima, poslušajte i njegov nastup na Beogradskom Chopin festu 2019.

Pogledajte nastup Marka Simića na Chopin festu

Prijavite se za besplatni probni čas

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website