Provera znanja u privatnoj muzičkoj školi „Eva Music“

Zašto u Međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi „Eva Music“ imamo provere znanja za polaznike koji spremaju međunarodno priznate ABRSM ispite?

Česte početničke greške mladih škola, ali i pedagoga su te da pokušavaju da popuštanjem kriterijuma i neosnovanim pohvalama đacima pruže dodatnu motivaciju.

Na taj način dolazi do velikog raskoraka između povratne informacije i stečenog znanja koje učenik ima.

Pri osnivanju Prve međunarodne muzičke škole „Eva Music“, naša vizija je bila potpuno drugačija.

Učenik svira na smotri znanja

Zdravu osnovu svih odnosa čini dobra komunikacija

Roditelji naših polaznika dobijaju redovne povratne informacije od naših nastavnika, a posebnu pažnju posvećujemo pripremi ABRSM ispita https://rs.abrsm.org/en/our-exams/. Kao deo te pripreme nastala su naše provere znanja. Jedna se održava u februaru, a tu je i proba ispita koja se održava sredinom maja. 

Na ovaj način roditelji dobijaju povratnu informaciju o trenutnom znanju svoje dece. Uz to, dobijaju i dodatan savet u slučaju da na ispitu žele da postignu bolji rezultat.

Kako mi ocenjujemo đake na proverama znanja?

Procena koju mi na polugodišnjoj smotri znanja dajemo učenicima je bazirana na našem, sada već velikom iskustvu sa ABRSM ispitima. Nakon što je više od 60 naših đaka ocenjeno od ABRSM komisije, naši profesori već imaju uvid o standardima ocenjivanja ovog metoda, te to znanje i primenjuju.

Zašto ocene nisu bitne, a provere znanja jesu?

Često kažemo da je nezvaničan moto naše školeda svaki polaznik ne može da svira najbolje ali može da svira najbolje što može.

U skladu sa njim savetujemo učenike da ocene nisu bitne. Prolaznost naših đaka na ABRSM ispitima je stoprocentna. Ona uključuje dobar rad naših profesora, motivaciju koju dobijaju, njihov rad kod kuće, kao i redovne javne nastupe.

No, zahvaljujući povratnim informacijama na polovini školske godine svako dobija priliku da odluči da li želi ili ne želi da uloži dodatni trud.

Svakome kome je stalo do boljih rezultata od onih koje uz trenutan rad kod kuće postiže, uvek kažemo da viši nivo bavljenja umetnošću iziskuje veliku posvećenost i rad i da bez njih ne postoji način da dobijemo najviše ocene.

Učenici dobijaju procenu znanja za svaku kompoziciju

Koji su benefiti provere znanja

Na proverama znanja dobijamo praksu nastupa koji se ocenjuje i koja se razlikuje od nastupa za publiku. Kada đaci nastupaju na koncertima, oni sviraju jednu ili dve kompozicije. Pored sviranja u fokusu je i radost koju donosi koncert, kao i druženje sa vršnjacima i publikom.

Na proverama znanja, kao i na samom ispitu učenici sviraju tri ili četiri kompozicije. Zbog toga moraju da rade na dužem fokusu i raspoređivanju koncentracije. Uz to radimo i na psihičkoj snazi koja im je potrebna da se povrate nakon eventualne greške. Greške u ovom slučaju imaju veću težinu jer utiču na ishod ispita i ocenu.  

Kada na proverama znanja nekoliko puta u kontrolisanim uslovima prođu proceduru ispita, na samom ispitu će svoju snagu i koncentraciju moći bolje da usmere na svoje sviranje umesto na nepoznate okolnosti.

Zaključak

Zahvaljujući ovakvom pristupu, stekli smo veliko poverenje roditelja naših polaznika. Oni znaju da će u svakom trenutku dobiti prave informacije – i pohvale i kritike koje su neophodne kada je napredovanje u pitanju.

Uz to, oni znaju da je rad sa njihovom decom sveobuhvatan i bez bojazni nam prepuštaju inicijativu oko pripreme ispita. Međunarodno priznata ABRSM diploma koju dobijaju na kraju svake školske godine je dodatni garant znanja stečenog u Prvoj privatnoj međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“.