Muzička škola – časovi instrumenata za odrasle – Adult program

U današnje vreme ostvareni profesionalci sve češće su u potrazi za ispunjujućim hobijem, a neretko su to časovi instrumenata za odrasle. Ponekad su vođeni željom da istraže nova interesovanja, ali često i da se vrate neostvarenim željama iz detinjstva.

Časovi instrumenata za odrasle

Časovi instrumenata za odrasle Beograd - Eva Music School

U prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi „Eva Music“ od samog osnivanja veliku pažnju posvećujemo našim odraslim polaznicima. Tako je i nastao naš Adult program.

Za razliku od dece, kod kojih unutrašnja motivacija varira, odrasli su najčešće rešeni da se predano posvete sviranju ili pevanju.

Samim tim, odraslima je dovoljan i jedan čas nedeljno kako bi napredovali.

Razlozi koji ih podstiču da nam se jave su različiti:

 • neko želi da bavljenje muzikom nastavi posle duže pauze, a
 • neko želi da svoje znanje zaokruži i sticanjem međunarodno priznate ABRSM diplome.
 • Nije međutim ni retkost i da odrasli polaznici dolaze bez ikakvog predznanja.

Koji god razlog da je u pitanju, naši profesori su iskusni u radu sa odraslima i sva naša iskustva do sad su bila izuzetno lepa i produktivna.

Kako bi ohrabrili sve koji razmišljaju da se ponovo ili po prvi put posvete nekom instrumentu želeli bi da vam opišemo neka naša dosadašnja iskustva.

Časovi instrumenata za odrasle za polaznike sa iskustvom

Časovi instrumenata za odrasle sa iskustvom Beograd - Eva Music School

Kada su u pitanju polaznici koji su već svirali ili pevali, u radu nastavljamo tamo gde su stali u trenutku kada su prestali da sviraju. Usput uvek pokušavamo da pomognemo i oko tehničkih problema i oko poboljšanja načina učenja.

Ovaj deo je veoma važan kako bi polaznici počeli brže i efikasnije da uče i kako bi što pre dolazili do svog cilja. Naravno, na ovim elementima ne insistiramo previše ako to polazniku ne prija jer je uživanje u muzici svakako na prvom mestu.

Na sličan način, programski pratimo želje polaznika u okviru programa kojim se mi bavimo, a to je

 • pretežno klasična muzika sa mogućim skretanjima u
 • filmske i
 • popularne pop,
 • rok i
 • džez muzičke žanrove.

Polaganje ispita

Časovi instrumenata za odrasle Beograd - polaganje ispita u Eva Music School

U slučaju da polaznik želi da položi ispit, od njih imamo mnogo viša očekivanja i pretpostavljamo da imaju razvijenije radne navike. Na sličan način moraju biti spremni i da rade na svojim tehničkim problemima ako zadati program to zahteva.

Kod odraslih polaznika, ovaj deo može biti izazovan, naročito ako se nisu dugo aktivno bavili sviranjem, ali ako imaju dobro predznanje, i spremni su da rade, tehnika se može brzo povratiti.

Možemo da se pohvalimo da i naši odrasli polaznici imaju 100% prolaznost na ispitima, te da imamo stečenih više ABRSM diploma visokih nivoa.

Časovi instrumenata za polaznike bez iskustva

Časovi instrumenata za odrasle bez iskustva Beograd - Eva Music School

Za razliku od primera odraslih polaznika sa prethodnim muzičkim iskustvom, nije mali broj i onih koji su sa nama sticali prva muzička znanja.

Ova kategorija đaka je veoma specifična.

Poznata je činjenica da deca koja počnu sa sviranjem muzičkog instrumenata pre devetog rođendana, vremenom između dve hemisfere mozga razvijaju jaču sponu. Ona im pomaže prilikom motoričkih zahteva koje pred nas stavlja sviranje nekog instrumenta.

Kada se ova starosna granica pređe, ta spona se sporije razvija, a naročito je nerazvijena kod odraslih koji nikada nisu svirali. Zbog toga, kada oni počinju sa učenjem, veći deo pažnje će im zaokupiti motorički zahtevi, za razliku od učenja nota, ritmičkih vrednosti i ostalih teoretskih znanja.

Da bi se ovaj problem prevazišao, potrebno je vreme i upornost, ali uz pravog nastavnika i dobro usmeravanje i ovaj problem se lako prevazilazi.

Odrasli polaznik će ovu početnu fazu proći mnogo brže od prosečnog deteta, tako da će već nakon godinu i po redovnog pohađanja časova moći da se samostalno služi notnim materijalima i uči kompozicije srednje težine.

Javni nastupi

Časovi instrumenata za odrasle Beograd - Eva Music School i javni nastupi

Javni nastupi za naše odrasle polaznike su takođe deo programa. Oni nisu obavezni jer jednom delu polaznika ne prijaju ali postoje i oni koji vole s vremena na vreme da prikažu svoje umeće pred publikom.

Kako vreme prolazi i broj naših odraslih polaznika raste, gajimo nadu da ćemo uskoro imati specijalizovane koncerte samo za njih.

Verujemo da će se u društvu sličnom sebi i veći broj njih lakše odlučivati za nastupe pred drugima.

Zaključak

Bilo da pred sobom imaju cilj da steknu osnovno muzičko znanje ili međunarodnu diplomu, odrasli polaznici će u saradnji sa sjajnim profesorskim timom provesti mnogo sati ispunjenih najlepšim sadržajima.

Pored učenja sviranja ili pevanja, našim odraslim polaznicima značiće i podaci iz

 • muzičke istorije,
 • estetike i
 • poznavanja literature koje će takođe dobiti na časovima.

Rado ćemo ih posavetovati i o poseti zanimljivih koncerata koji se organizuju u našem gradu, a takođe i uputiti u nadahnjujuće snimke najboljih svetskih izvođača.

Muzika je univerzalni jezik ljudske duše, a naročito kada smo u mogućnosti da je sami interpretiramo i kreiramo. Na taj način će i svako bavljenje muzikom imati trajni odraz na naš sveukupni smisao.

Kontakt

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website