Časovi modernog klavira Beograd

Nešto potpuno NOVO u Prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi “Eva music” u Beogradu! U sklopu rock odseka predstavljamo vam nastavu modernog klavira! Časovi modernog klavira po prvi put u našoj školi!

Program modernog klavira i klavijature u Muzičkoj školi “Eva Music”

Predmet je namenjen svim uzrastima i pre svega onima koji ne žele da ovaj instrument uče kroz klasičnu muziku.

Žanrovski, on se oslanja na pop, rock, funk i jazz muziku.

Sem tehničkog savladavanja instrumenta, učenik uči savremenu harmoniju i improvizaciju koju polako implementira u svoj muzički rečnik. Ova znanja treba da mu omoguće da vremenom može brzo i lako da odsvira pesmu ili kompoziciju „na uvo“ i bez nota, a zatim i da improvizuje kroz njene harmonske promene.

Nastava podrazumeva učenje nota i notnog teksta, ritma i akordskih sklopova bez kojih nije moguće dalje napredovanje.

Nastava je individualna i prilagođena trenutnom muzičkom znanju učenika. Za rad kod kuće možete uvek koristiti klasičan klavir ili pianino.

U nastavi koristimo međunarodno priznati RSL program čiji su stručnjaci uveli brojne inovacije u nastavu moderne muzike.

Šta je RSL program?

Fokus RSL programa je rad na modernom repertoaru različitih stilova – u pitanju su: jazz, blues, funk, rock ili pop. Kao osnova tehničkih vežbi koriste se moderne lestvice kao što su bluz ili pentatonska lestvica.

Uz to se radi i na tehnikama čitanja s lista i improvizacije. Fokus je i na razvoju sluha i veštini zapažanja i reprodukcije.

Kao integrisani deo nastave polaznici mogu da koriste matrice, tako da u početnim fazama nastave neće morati da čekaju da okupe bend kako bi imali osećaj zajedničkog sviranja.

Diploma koja se dobija nakon položenog ispita priznata je u 63 zemlje sveta u kojima se bez problema može nastaviti školovanje po istom programu. Zahvaljujući modernim tehnologijama i mogućnosti da se za ispit uči, a sam ispit i polaže online, za ovaj metod zapravo ne postoje granice.

Časovi modernog klavira i/ili klavijatura?

RSL metod nudi dva programa za instrumente sa dirkama – možete se odlučiti za jedan ili kombinovati programe za klavir i klavijature.

Program ova dva instrumenta se suštinski ne razlikuje pošto su i klavir i klavijature u modernoj muzici značajni i kao solistički instrumenti i kao deo ritam sekcije.

Ono što nastavu klavijature razlikuje je dodatan fokus na upoznavanju sa raznim tehnikama boja i efekata koje se mogu postići samo na ovom instrumentu.

Ova dva programa se mogu učiti odvojeno ali i paralelno ili na smenu u slučaju da polaznik ima želju da savlada oba načina sviranja.

Kome su namenjeni časovi modernog klavira i klavijatura?

Časovi modernog klavira namenjeni su kako početnicima, tako i onima sa određenim predznanjem ili profesionalcima. Deci podjednako kao i odraslima.

Kada je reč o početnicima, uvek je poželjno da se osnova klavirske tehnike postavi na klasičan način. Pozicija ruke i šake, učenje nota kao i postavka osnovnih artikulacija. Iako je otpor dirke na modernim i klasičnom instrumentu različit, u postavci tehnike ne postoje suštinske razlike.

Polaznici koji već imaju predznanje, nakon početne sistematizacije nastavljaju tamo gde su stali.

Razlike između klasičnog i modernog klavira ili klavijature

Za razliku od nastave klasičnog instrumenta gde je fokus na reprodukciji i interpretaciji, na modernom klaviru se ova slika širi u više pravaca.

Uloga modernih varijanti klavira je retko isključivo solistička kao što je to u klasičnoj muzici. Stoga izvođač mora biti spreman da uskoči u više različitih uloga – nekad i istovremeno.

Naime, moderni muzički ansambli imaju ritam i solističku sekciju. U ritam sekciju spadaju bubnjevi, bas gitare, gitare i klavir/klavijatura, a u solističku svi odabrani melodijski instrumenti.

Ritam sekcija izvodi ritmičko-harmonsku bazu kompozicije, dok se solističke deonice smenjuju nad njom. Klavir ima obostranu ulogu, tako da se neće retko događati da svirač na klaviru u levoj ruci svira deo ritam sekcije, a u desnoj solo deonicu.

Šta sve podrazumevaju časovi modernog klavira ili klavijature

S obzirom na dvostruku funkciju instrumenata sa dirkama, fokus u učenju se istovremeno postavlja i na harmoniju i na improvizaciju.

Osnove harmonije se rade i kroz tehnička savladavanja akordske tehnike kao i kroz nauku o harmoniji i radu na vođenju glasova unutar akordskih struktura.  

Melodijske linije se rade kroz upoznavanje različitih skala koje se koriste u modernoj muzici i koje su preduslov za rad na improvizaciji.

Uz sve ovo na nastavi klavijatura radi se i na specifičnim bojama i efektima koje još više doprinose kako solističkom, tako i zvuku celokupnog ansambla u kome klavijatura učestvuje.

Javni nastupi i koncerti

U našoj školi koncerti su neizostavni deo škoske godine. Na njima su svi polaznici u prilici da pokažu naučeno. Uz to i čuju i bolje upoznaju svoje kolege.

Na odseku moderne muzike postoji i dodatna mogućnost da se organizuju i školski bendovi. Oni će pred javne nastupe imati mogućnost da se nekoliko puta okupe i dožive pravu atmosferu rok grupe.

Ovo je naročito zanimljivo za mlađe polaznike koji moderni odsek biraju kako zbog modernog repertoara, tako i zbog ovog doživljaja.

Ali pre nego što okupimo bend, svi moraju da dobro nauče svoje deonice!  

Prvi čas modernog klavira u našoj školi je besplatan

Možete ga zakazati popunjavanjem kontakt forme na dnu, pozivom na brojeve telefona 063558517 i 0654499727, putem email adrese info@evamusic.rs, a tu su i poruke preko naših stranica na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Online nastava modernog klavira i klavijatura

Ukoliko ne živite u Beogradu ili iz nekog razloga ne možete svaki put da prisustvujete času uživo, uvek postoji mogućnost online nastave.

Dovoljno je da imate instrument kod kuće. Nastavnik će doći u vaš dom putem izabarane video aplikacije.

Nastavnici modernog klavira u Međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“

Nastavnici modernog klavira u našoj školi su klasično školovani muzičari koji imaju dodatno znanje i iskustvo iz moderne muzike.

Oni će vam na najbolji mogući način dati krila da budete slobodni u muzici i improvizujete . Pored toga i valjano znanje kako da to postignete.

Dobro došli!  

Kontakt

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website