Međunarodni centar za muziku „Eva“ organizuje sakupljanje donacija za Zadužbinu Ilije M. Kolarca


Dragi roditelji, učenici i prijatelji naše škole,

Predstavnici Međunarodnog centra za muziku „Eva“ i Kolarčeve zadužbine napravili su dogovor da naše donacije budu namenjene razvoju programsko muzičkog sadržaja ove kulturne institucije.

Vašu donaciju možete izvršiti uplatom na naš račun:

Broj dinarskog računa:

160-457606-02

Primer uplatnice:

Broj deviznog računa:

160-6000000781252-16

Primer uplatnice:

Ili putem PayPal-a:

Direktorke Međunarodnog centra za muziku „Eva“, Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić, uručile su u četvrtak, 12.02.2021. godine, Kolarčevoj zadužbini DONACIJU u iznosu od 65.000 dinara.

donacija-za-kolarac-medjunarodni-centar-za-muziku-eva

Svi zajedno sakupili smo 65.000 dinara za naš Kolarac!

Bravo!

urucena-donacija-kolarcevoj-zaduzbini-medjunarodni-centar-za-muziku-eva
Direktorke Međunarodnog centra za muziku „Eva“, Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić, uručile su Kolarčevoj zadužbini DONACIJU u iznosu od 65.000 dinara

Povodom naše zajedničke donacije napravljen je dogovor da ona bude namenjena RAZVOJU PROGRAMSKE DELATNOSTI Kolarca i konkretno – podršci u realizaciji BEOGRADSKOG ŠOPEN FESTA u 2021. godini koji ove godine obeležava 10 godina postojanja.

Ovaj Festival u svojoj misiji slavi muziku jednog od najvećih kompozitora klavira – Frederika Šopena promovišući vrhunski internacionalni i nacionalni pijanizam sa fokusom na mladim talentima. Ovaj festival je odskočna daska mnogim domaćim pijanistima i pijanistkinjama koji su baš na daskama velike sale Kolarčeve zadužbine imali priliku da se prvi put susretnu sa velikim koncertnim podijumum, što je značajno doprinelo razvoju njihove koncertne karijere.

Misija našeg Centra, između ostalog, i jeste podizanje svesti koliko je svaka pomoć od strane pojedinca ili privrednog društva u cilju očuvanja kulture i umetnosti našeg grada – velika.

Prilikom uručivanja ove donacije, predstavnici Međunarodnog centra za muziku “Eva” i  Kolarca složili su se da je, pored podrške Ministarstva kulture i informisanja Kolarcu, važno podsticati DONATORSKE INICIJATIVE U KULTURI I UMETNOSTI, kao čin razvoja FILANTROPSKE SVESTI u našoj zajednici. Zbog toga je gest Međunarodnog centra za muziku “Eva” korak u daljoj saradnji sa Kolarcem u zajedničkoj misiji edukacije i promocije umetničke muzike.

Hvala VAMA na podršci, poverenju, deljenju ove informacije i VAŠIM DONACIJAMA.

Uskoro ćemo vam predstaviti nove načine doniranja i dalje sa istim ciljem: pomoć institucijama kulture kao i domaćim umetnicima i umetničkim festivalima.

Još jednom VELIKO HVALA!


Akcija je počela pred Novu 2021. godinu:

Našoj najvažnijoj koncertnoj sali, velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, potrebna je pomoć.

Bliži se vreme novogodišnjih praznika i darivanja i mi ne možemo da zamislimo bolji način da zaokružimo ovu izazovnu godinu.

Naš cilj je da sakupimo 170.000 dinara, koliko košta zakup jednog večernjeg termina velike sale.

Doniranje jednog večernjeg termina je simboličan gest kojim želimo da pomognemo Kolarcu da opstane i nastavi sa radom i kada ova pandemija prođe.

Zgrada Zadužbine Ilije M. Kolarca

Vašu donaciju možete izvršiti uplatom na naš račun:

Broj dinarskog računa:

160-457606-02

Primer uplatnice:

Broj deviznog računa:

160-6000000781252-16

Primer uplatnice:

Ili putem PayPal-a:


O Međunarodnom centru za muziku „Eva“

Međunarodni centar za muziku „Eva“ postoji od 2016. godine.

Naš početak vezan je za organizaciju časova instrumenta za mlađe i odrasle polaznike i njihove pripreme za polaganje međunarodnih ABRSM ispita.

Kako je vreme prolazilo i naša organizacija dobijala na stabilnosti, u nama se rodila želja da, iz privatnog sektora, doprinesemo kulturi naše zemlje.

Sa našom autorskom radionicom učestvovale smo 2017. godine u dečijem programu Chopin festa. Organizovale smo dva izuzetno posećena master klasa našeg čuvenog baritona Davida Bižića 2018. i 2019. godine, kao i dva master klasa gitarista na kojima su predavači bili naši značajni univerzitetski i srednjoškolski profesori. Uz to, naš gost je prošle godine bio i Dimitrije Vasiljević, čuveni džez pijanista koji je održao veoma posećeno koncertno predavanje u našim prostorijama 2019. godine.

Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić, suvlasnice Međunarodnog centra za muziku „Eva“ ispred Zadužbine Ilije M. Kolarca

2020. godine, u petoj godini našeg postojanja, odlučile smo da organizujemo sakupljanje donacija za neke naše organizacije. Prva organizacija za koju ćemo sakupljati sredstva je Zadužbina Ilija M. Kolarca, naša najvažnija koncertna dvorana.


O Iliji M. Kolarcu

Ilija Milosavljević Kolarac 1878. godine testamentom je sav svoj imetak ostavio srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. Od sveg imanja trebalo je osnovati Fond za podizanje srpskog univerziteta, koji će se zvati Univerzitet Ilije M. Kolarca osnovan sopstvenim trudom na korist svoga naroda.


O Kolarčevoj zadužbini

Skladno zdanje Kolarčeve zadužbine, površine 4.500m2, podignuto je 1932. godine.

Arhitekta Petar Bajalović, posedujući vanredni osećaj za arhitektonske finese, najpre je pristupio rešavanju problematike prostora koncertne dvorane. U izgradnji su primenjena najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najakustičnijom salom za potrebe muzičkih izvođenja u Beogradu.

Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca

Zgrada na Studentskom trgu svečano je otvorena koncertom Beogradske filharmonije u koncertnoj dvorani, 4. februara 1932. Od tog dana do danas ova dvorana je oaza svim muzičarima i ljubiteljima kvalitetne muzike.

U ovim izazovnim vremenima najmanje što možemo da uradimo jeste da damo sve od sebe da ovakvo zdanje sačuvamo za naše potomke.

Hvala vam što ćete nam u tome pomoći!