Master klase

Nakon što smo učvrstili infrastrukturu, oformili sjajan Eva tim i postavili visoke kriterijume rada škole, poželeli smo da na neki način doprinesemo zajednici. Znali smo da imamo energiju, sposobnost i što je najvažnije volju. Poželeli smo da organizujemo master klase svetski priznatih, a naših umetnika. Na jedan nov način.

Bariton David Bižić nam je prvi ukazao poverenje

Do tada su kolege i đaci navikli da se masterklasovi većinski održavaju u okviru državnih ustanova: državnih muzičkih škola, Kolarčeve zadužbine ili Narodnog pozorišta. Kada smo objavili da svetski, a naš bariton David Bižić, koji je u tom trenutku pevao glavnu ulogu u Metropoliten operi u Njujorku (u operi „Boemi“), dolazi da održi master klasu baš u našem centru – svi su bili iznenađeni. Bilo je to nešto novo za našu zajednicu. 

Zahvalnica Davidu Bižiću na održanom masterklasu u "Eva music" privatnoj muzičkoj školi
Bariton David Bižić u društvu čuvene korepetitorke Dragane Anđelić Bunjac i direktorke centra Ane Rančić

Iz privatnog sektora smo doprineli zajednici

Nakon prvog iznenađenja kolege i đaci su polako počeli da se prijavljuju. Bojažljivo su zvali da se raspitaju oko organizacije i svi do jednog bili su zadovoljni našom efikasnošću i tačnošću. Na kraju je broj mesta bio popunjen i imali smo listu čekanja.

Došli su đaci i profesionalni pevači iz cele Srbije. Od Subotice, Novog Sada, preko Beograda, Kragujevca i Niša. Imali su priliku da upoznaju svog uzora i da kroz rad sa njim napreduju i nadograde svoje znanje.

Master klase – aktivno učešće

Aktivno učešće na masterklasu znači da polaznik ima individualni čas sa profesorom tokom kog direktno može da dobije savete. Saveti su u vezi sa:

  • poboljšanjem tehnike sviranja ili pevanja,
  • načina vežbanja,
  • kao i sugestije o razumevanju muzičkog dela – njegovoj dinamici, artikulaciji i interpretaciji.

Bonus, koji naši velikani uvek daju đacima, jesu saveti u vidu ponašanja na velikim audicijama i prijemnim ispitima, vrstama tržišta muzike u svetu i ličnom profesionalnom iskustvu predavača.

Aktivno učešće na masterklasu u muzičkoj školi "Eva Music" sa profesorom Aleksandrom Hadži Đorđevićem
Prof. dr Aleksandar Hadži Đorđević sa polaznicom masterklasa

Master klase – pasivno učešće

Pasivno učešće na masterklasu znači da polaznik ima mogućnost da iz publike prati ceo događaj. Kroz pasivno prisustvo se takođe uči.

Ovaj vid prisustva na masterklasu pogodan je za đake koji su na početku svoje muzičke karijere, bez mnogo iskustva sa javnim nastupima, gde imaju priliku da posmatranjem i slušanjem svojih kolega osete kako sve to izgleda i neki sledeći put se oprobaju kao aktivni učesnici.

David Bižić je bio dva puta

Dva puta smo ugostile Davida Bižića i nadamo se trećem dolasku koji isključivo zavisi od situacije sa pandemijom.

Pored njega i džez pijanista Dimitrije Vasiljević nam je ukazao čast svojim dolaskom. Dimitrije je doktor klavira koji radi na Univerzitetu u Nju Orleansu, a pre toga je završio studije na čuvenoj Berkli Akademiji.

Masterklas Davida Bižića u muzičkoj školi "Eva Music"
Bariton David Bižić drži masterklas u našem centru

Dimitrije je sa polaznicima masterklasa razgovorao je o osnovama jazz muzike, studijama u Americi, kao i o menadžmentu u kulturi i umetnosti bez kojeg se ne može praviti karijera.

doktor-jazz-klavira-dimitrije-vasiljevic-i-ucesnici-master-klasa-muzicka-skola-eva-music
Doktor jazz klavira Dimitrije Vasiljević i učesnici njegov masterklasa

Časovi gitare sa vrhunskim profesorima

Četiri naša profesora/ke gitare sa fantastičnim znanjem i rezultatima imali su masterklas u našem centru.

  • dr Aleksandar Hadži Đorđević FMU,
  • dr Slobodan Milivojević FU Niš,
  • Ognjen Grčak FMU Bjeljina i
  • Milkica Ponjavić iz muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“

podelili su svoje znanje sa našim polaznicima.

medjunarodni-centar-za-muziku-eva-master-klasa-gitare
Master klasa gitare:
prof. Milkica Ponjavić, prof. Vesna Radić, prof. dr Aleksandar Hadži Đorđević, prof. Ognjen Grčak, prof. dr Slobodan Milivojević, prof. Ana Rančić i prof. Milica Stepanoski
(s leva na desno)

Pored učenja i napredovanja začin ovog masterklasa jesu završni koncerti na kojima polaznici mogu da čuju jedni druge, da se upoznaju i druže. Ove godine, u oktobru, imaćemo čast da treći put ugostimo ove sjajne profesore/ke.

Iskorak u rock and roll

Iako se u našoj školi radi samo klasična muzika, kada je u pitanju Ivan Zoranović Kiza bili smo spremni da napravimo izuzetak. Kiza je gitarista koji trenutno svira u stalnoj postavci benda Đorđa Balaševića i Neleta Karajlića, ali i Nikole Vrankovića i benda „Galija“.

U martu 2019. kroz prostorije Međunarodnog centra za muziku „EVA“ su se orili zvuci električne gitare, a Kiza je okupio ljubitelje ovog zvuka i iz regiona.

Ivan Zoranović Kiza je doneo i malo rock and rolla u našu muzičku školu "Eva Music"
Direktorke centra Vesna Radić i Ana Rančić na masterklasu Ivana Zoranovića Kize

Poljska u Beogradu

Pored Davida Bižića, i bariton Boris Martinović je održao master klas u našem centru. Ovom prilikom okupio je, pored polaznika iz Srbije i regiona, takođe i goste iz Poljske, koji su prvi put posetili našu zemlju i našu prestonicu.

Boris je nakon debitovanja u čuvenom Karnegi holu ubzo počeo da peva u svim vodećim kućama sirom SAD-a ali i Evrope. Snimio je svoje čuvene kolekcije sa Placidom Domingom i Monserrat Caballe, a danas je operski direktor Opere Morlacchi u Peruđi.

Zaključak

Iako su, na samom početku našeg rada u ovoj oblasti, kolege i đaci imali dozu sumnje, danas smo prepoznati i cenjeni kao muzički centar kojem veruju i od kojeg uvek mogu da očekuju odličnu organizaciju, efikasnost i poštenje.

Kontakt

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website