Master klase

Nakon što smo učvrstili infrastrukturu, oformili sjajan Eva tim i postavili visoke kriterijume rada škole, poželeli smo da na neki način doprinesemo zajednici. Znali smo da imamo energiju, sposobnost i što je najvažnije volju. Poželeli smo da organizujemo master klase svetski priznatih, a naših umetnika. Na jedan nov način.

Ciklus klavirskih master klasa u
Međunarodnom centru za muziku „Eva“ – 2024.

Sa najvećim zadovoljstvom vas pozivamo na novi ciklus Master klasa u Međunarodnom centru za muziku “Eva”. 

Zahvaljujući novom koncertnom klaviru koji je tokom leta 2023. godine u potpunosti repariran, tokom 2024. planiramo da ugostimo najbolje domaće pijaniste u nama već poznatoj formi Master klasa. 

U aprilu 20. i 21. 2024. ugostićemo London i Novi Sad kod nas u Beogradu. Dolaze nam profesori sa Novosadske Akademije Umetnosti ali jedan od njih je studirao u Londonu a jedan je redovan profesor tamo.

Dr DORIAN LELJAK, redovni profesor na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu kao i na Kraljevskom Koledžu u Londonu. Dorian Leljak je učenik čuvenog profesora Arbo Valdme. Studirao je i u zemlji ali i u inostranstvu, završivši sa najvišim ocenama osnovne a kasnije i doktorske studije na čuvenom Yale Univerzitetu u Americi. Dorian Leljak su-osnivač je i Umetnički direktor Isidor Bajić Memrijala, vodećeg pijanističkog takmičenja u ovom delu sveta. Počasni je Predsednik pijanističke organizacije EPTA Vojvodine i osnivač i rukovodilac Svetske pijanističke konferencije. Davne 2007. u Srbiju i region doveo je ABRSM program i metodu, po kojoj u našoj školi ekskluzivno radimo, i njen je predstavnik. Pored ovoga Dorain je aktivni pijanista, i svirao je i svira u celom svetu. Za nekoliko dana nastupa na otvaranju pijanističkog takmičenja u Osjeku. Član je žirija na prestižnim takmičenjima. Pored svega navedenog profesor Dorian ima prijateljski odnos sa svojim studentima, uvek je tu da im pomogne na svim poljima i velika im je inspiracija, u čiji prilog ide da su njegovi bivši studenti danas uspešni profesori, pijanist i, preduzetnici.

Dorian Leljak sa svojim bivšim studentima a danas kolegama: Dina Šuklar, Aleksandar Đermanović, Slobodanka Stević i Vesna Radić
Prof Dr Dorian Leljak Kraljevski Koledž u Londonu

ALEKSANDAR ĐERMANOVIĆ, docentar na Akademiji Umetnosti Novi Sad, bio je student Dr Doriana Leljaka ali i profesora Iana Džonsa na Kraljevskom Koledžu u Lodnonu. Aleksandar je bio ABRSM stipendista tokom studija u Londonu. Završio je specijalističke studije u Salzburgu na Mocerteumu u čuvenoj klasi profesora Žaka Ruviea. Aleksandar Đermanović je Generani menažder na Memorijalu Isidor Bajić. Aktivno svira u zemlji i inostransvu. Nedavno je imao nastup u Sinagogi u Novom Sadu na kome je premijerno izveo koncert za klavir i orkestar Nikolaja Metnera. Poslednji put je nastupio u Beogradu u sali Art Geta u septembru 2022. godine. Kao profesor uživa u radu sa studentima, pomaže im da prevaziđe probleme koje je i sam imao i da iz svog iskustva doprinese njihovom razvoju.

Aleksandar Djermanović sa osnivačima i rukovodiocima Memorijala Isidor Bajić: Dorian Leljak, Radmila Martinović. Tatjana Vukmanović i Danijela Šutanovac
Profesor Aleksandar Đermanović, Akademija Umetnosti Novi Sad

MIHAJLO ZURKOVIĆ, vandredni profesor na Akademiji Umestnosti u Novom Sadu, jedan od najmlađih studenata ove Akademije. Završio je osnovne, magistarske i doktorske studije kod čuvene profesorke Jokut Mihajlović. MIhajlo je osnivač i Umetnički direktork SOMUS-a Somborskih muzičkih svečanosti, u gradu u kome je i rođen. Zurković je odsvirao mnogo koncerata kako u zemlji tako i inostransvu. Publika u Beogradu je mogla poslednji put da ga čuje u okviru Beogradskog Šopen Festa 2023., solističkim delom koncerta na Kolarcu. Mihajlo, mada češće Miša, se trudi da svakom studentu prilagodi metodologiju rada i da im pomogne na njigovom putu muzičkog razvoja.

Profesor Mihajlo Miša Zurković

Dr MILAN MILADINOVIĆ, vanredni profesor na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i šef katedre za klavir. Nižu i srednju školu završio je za svega šest godina, kod profesora Borivoja Mladenovića u Nišu. Osnovne i magistarske studije završava na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i klasi Prof. Svetlane Bogino. Dorktorske studije zavšio je na FMU kod Profesora Aleksandra Serdara. Milan je puno svirao i svira u zemlji i inostranstvu. Poslednji put Beogradska publia mogla je da ga čuje 2023. godine u okviru Beogradskog Šopen Festa, na kome je nastupio na Kolarcu sa kolegom Mihajlom Zurkovićem. Pored klavira, Milan drži i nastavu istorije klavirskog izvođaštva na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, gde je nasledio čuvenog profesora Dragoljuba Katunca. Miladinović je dugo bio asistent Profesora Katunca i od njega je puno naučio. Milan je među prvima na našim prostorima uveo koncerte na kojima je komunicirao sa publikom, objašnjavajući istoriju i zanimljivosti u vezi kompozicija koje svira. Sa studentima ima otvoren odnos i nastoji da im pomogne u svim segnetima njihovog pijanističkog razvoja.

Profesor Milan Miladinović i Robert Lakatoš pre nastupa

Još uvek smo pod utiskom master klasa profesora Aleksandra Serdara ali smo istovremeno i spremni da nastavimo da pružamo priliku mladim pijanistima i njihovim profesorima da steknu važna znanja.

Sledeća profesorka u ciklusu Master klasa u „Evi“ je sjajna pijanistkinja mlađe generacije, Ljiljana Vukelja koja je ujedno i redovni profesor klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Pozivamo sve učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola, kao i akademce koji bi da prošire vidike i sagledaju umetnost i umetničku praksu iz jedne nove perspektive.

Ciklus pijanističkih Master klasa započinjemo sa jednim od najpoznatijih domaćih pijanista, Aleksandrom Serdarom, profesorom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. 

Profesor Serdar će održati master klas 24. februara u prostorijama Međunarodne muzičke škole “Eva Music”. 

Cena jednog časa je 6500 dinara. Može se kupiti više od jednog časa.

Cena pasivnog slušanja je 1000 dinara po danu, a za profesore koji dovedu svoje učenike, pasivno slušanje je gratis.

Rok za prijave je 15. februar na masterklase@evamusic.rs ili na broj telefona: 064 54 30 331.

Bariton David Bižić nam je prvi ukazao poverenje

Do tada su kolege i đaci navikli da se masterklasovi većinski održavaju u okviru državnih ustanova: državnih muzičkih škola, Kolarčeve zadužbine ili Narodnog pozorišta. Kada smo objavili da svetski, a naš bariton David Bižić, koji je u tom trenutku pevao glavnu ulogu u Metropoliten operi u Njujorku (u operi „Boemi“), dolazi da održi master klasu baš u našem centru – svi su bili iznenađeni. Bilo je to nešto novo za našu zajednicu. 

Zahvalnica Davidu Bižiću na održanom masterklasu u "Eva music" privatnoj muzičkoj školi
Bariton David Bižić u društvu čuvene korepetitorke Dragane Anđelić Bunjac i direktorke centra Ane Rančić

Iz privatnog sektora smo doprineli zajednici

Nakon prvog iznenađenja kolege i đaci su polako počeli da se prijavljuju. Bojažljivo su zvali da se raspitaju oko organizacije i svi do jednog bili su zadovoljni našom efikasnošću i tačnošću. Na kraju je broj mesta bio popunjen i imali smo listu čekanja.

Došli su đaci i profesionalni pevači iz cele Srbije. Od Subotice, Novog Sada, preko Beograda, Kragujevca i Niša. Imali su priliku da upoznaju svog uzora i da kroz rad sa njim napreduju i nadograde svoje znanje.

Master klase – aktivno učešće

Aktivno učešće na masterklasu znači da polaznik ima individualni čas sa profesorom tokom kog direktno može da dobije savete. Saveti su u vezi sa:

  • poboljšanjem tehnike sviranja ili pevanja,
  • načina vežbanja,
  • kao i sugestije o razumevanju muzičkog dela – njegovoj dinamici, artikulaciji i interpretaciji.

Bonus, koji naši velikani uvek daju đacima, jesu saveti u vidu ponašanja na velikim audicijama i prijemnim ispitima, vrstama tržišta muzike u svetu i ličnom profesionalnom iskustvu predavača.

Aktivno učešće na masterklasu u muzičkoj školi "Eva Music" sa profesorom Aleksandrom Hadži Đorđevićem
Prof. dr Aleksandar Hadži Đorđević sa polaznicom masterklasa

Master klase – pasivno učešće

Pasivno učešće na masterklasu znači da polaznik ima mogućnost da iz publike prati ceo događaj. Kroz pasivno prisustvo se takođe uči.

Ovaj vid prisustva na masterklasu pogodan je za đake koji su na početku svoje muzičke karijere, bez mnogo iskustva sa javnim nastupima, gde imaju priliku da posmatranjem i slušanjem svojih kolega osete kako sve to izgleda i neki sledeći put se oprobaju kao aktivni učesnici.

David Bižić je bio dva puta

Dva puta smo ugostile Davida Bižića i nadamo se trećem dolasku koji isključivo zavisi od situacije sa pandemijom.

Pored njega i džez pijanista Dimitrije Vasiljević nam je ukazao čast svojim dolaskom. Dimitrije je doktor klavira koji radi na Univerzitetu u Nju Orleansu, a pre toga je završio studije na čuvenoj Berkli Akademiji.

Masterklas Davida Bižića u muzičkoj školi "Eva Music"
Bariton David Bižić drži masterklas u našem centru

Dimitrije je sa polaznicima masterklasa razgovorao je o osnovama jazz muzike, studijama u Americi, kao i o menadžmentu u kulturi i umetnosti bez kojeg se ne može praviti karijera.

doktor-jazz-klavira-dimitrije-vasiljevic-i-ucesnici-master-klasa-muzicka-skola-eva-music
Doktor jazz klavira Dimitrije Vasiljević i učesnici njegov masterklasa

Časovi gitare sa vrhunskim profesorima

Četiri naša profesora/ke gitare sa fantastičnim znanjem i rezultatima imali su masterklas u našem centru.

  • dr Aleksandar Hadži Đorđević FMU,
  • dr Slobodan Milivojević FU Niš,
  • Ognjen Grčak FMU Bjeljina i
  • Milkica Ponjavić iz muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“

podelili su svoje znanje sa našim polaznicima.

medjunarodni-centar-za-muziku-eva-master-klasa-gitare
Master klasa gitare:
prof. Milkica Ponjavić, prof. Vesna Radić, prof. dr Aleksandar Hadži Đorđević, prof. Ognjen Grčak, prof. dr Slobodan Milivojević, prof. Ana Rančić i prof. Milica Stepanoski
(s leva na desno)

Pored učenja i napredovanja začin ovog masterklasa jesu završni koncerti na kojima polaznici mogu da čuju jedni druge, da se upoznaju i druže. Ove godine, u oktobru, imaćemo čast da treći put ugostimo ove sjajne profesore/ke.

Iskorak u rock and roll

Iako se u našoj školi radi samo klasična muzika, kada je u pitanju Ivan Zoranović Kiza bili smo spremni da napravimo izuzetak. Kiza je gitarista koji trenutno svira u stalnoj postavci benda Đorđa Balaševića i Neleta Karajlića, ali i Nikole Vrankovića i benda „Galija“.

U martu 2019. kroz prostorije Međunarodnog centra za muziku „EVA“ su se orili zvuci električne gitare, a Kiza je okupio ljubitelje ovog zvuka i iz regiona.

Ivan Zoranović Kiza je doneo i malo rock and rolla u našu muzičku školu "Eva Music"
Direktorke centra Vesna Radić i Ana Rančić na masterklasu Ivana Zoranovića Kize

Poljska u Beogradu

Pored Davida Bižića, i bariton Boris Martinović je održao master klas u našem centru. Ovom prilikom okupio je, pored polaznika iz Srbije i regiona, takođe i goste iz Poljske, koji su prvi put posetili našu zemlju i našu prestonicu.

Boris je nakon debitovanja u čuvenom Karnegi holu ubzo počeo da peva u svim vodećim kućama sirom SAD-a ali i Evrope. Snimio je svoje čuvene kolekcije sa Placidom Domingom i Monserrat Caballe, a danas je operski direktor Opere Morlacchi u Peruđi.

Zaključak

Iako su, na samom početku našeg rada u ovoj oblasti, kolege i đaci imali dozu sumnje, danas smo prepoznati i cenjeni kao muzički centar kojem veruju i od kojeg uvek mogu da očekuju odličnu organizaciju, efikasnost i poštenje.

Kontakt

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website