Marija Grujić, profesorka gitare

Marija Grujić rođena je u Beogradu gde je pohađala muzičku školu “Vatroslav Lisinski” na odseku za klasičnu gitaru. Kolektiv škole prepoznaje njen taletan i proglašava je za đaka generacije dva puta, nakon osnovne, a zatim i nakon srednje muzičke škole. Pored gitare, Marija je završila i teoretski odsek kao i odsek za ranu muziku u muzičkoj školi “Josip Slavenski” na istorijskom instrumentu lauti. 

2018. godine upisala je osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Tošića, a zatim 2022. godine nastavila je i master studije kod istog profesora.

Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu u solo i kamernoj disciplini. Najznačajnije su prva nagrada na “Guitar Art Festivalu” 2010., druga nagrada na takmičenju “Ana Amalia” (Vajmar, Nemačka) 2013., prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2010., 2016., i 2018., druga nagrada na internacionalnom takmičenju “SIGF” (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) itd.

Takođe je nosilac diplome Vuka Karadžića i dobitnica mnogih stipendija poput Dositejeve stipendije, stipendije za najbolje studente Republike Srbije, stipendije Fondacije “Evro za znanje”, stipendije “EuroStrings” i drugih.

Đaci je opisuju kao strpljivu, inspirativnu i ambicioznu osobu. Trenutno je profesor gitare u muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” i Međunarodnoj muzičkoj školi “Eva Music” na Dedinju.

Marija Grujić Profesorka gitare