Šta je Letnji Umetnički Kamp Eva u Beogradu?

Leto je vreme kada decu upisujemo na letnje kampove što u Beogradu, što širom Srbije.

Tokom boravka u letnjem kampu deca se igraju sa decom sličnog uzrasta i sklonosti, uče se samostalnosti, odvajaju se od roditelja. Takođe, pored igre i druženja, stiču ili usavršavaju nove veštine. Često, kampovi pružaju deci mogućnost da se isprobaju u različitim oblastima sa kojima se sreću po prvi put, što im pruža priliku da otkriju imaju li neku sklonost ka nekom sportu, jeziku ili drugoj sferi hobija.

Na tržištu letnjih kampova u Beogradu i širom Srbije i regiona u ponudi najviše imamo sportske i jezičke kampove. Medjutim, danas govorimo o nečemu sasvim drugačijem.

Prvi Letnji umetnički kamp u Beogradu implementirale su Ana Rančić i Vesna Radić, suvlasnice Medjunarodne muzičke škole „Eva Music“. Već 5 godina ove dame ga uspešno sprovode. O tome kakav je koncept ovog kampa, zašto mu se deca vraćaju a roditelji obožavaju i hvale, govorimo sa Vesnom Radić.

Kako se javila ideja da napravite Letnji Umetnički Kamp u Beogradu? Da li je on zaista prvi takav na tržištu?

Moja koleginica i drugarica Ana Rančić, sa kojom sam pre 7 godina osnovala Međunarodnu muzičku školu „Eva Music“ idejni je tvorac ovog koncepta. Da, ovaj letnji kamp u Beogradu je prvi umetnički kamp koji se pojavio u ponudi u našoj zemlji. Od tada do danas, a prošlo je pet godina, vidimo imitacije našeg rada svake nove sezone. Meni malo zasmeta, Ani ne. Njoj je drago što vidi da se umetnost i razvoj ljubavi prema umetnosti i kolegama kao koncept dopada, i to joj je važnije od male krađe naših ideja.

Prvo smo napravile jake temelje naše muzičke škole za decu. Radimo po licenci i programu Britanskog Kraljevskog udruženja muzičkih škola, na engleskom ABRSM. Metoda koja je priznata u više od 100 zemalja sveta i koja nudi potpuno objektivno ocenjivanje svih naših đaka. Kada smo učvrstile taj deo posla, proširile ga na ponudu odraslim polaznicima koji dolaze kod nas da ispune svoj detinji san i nauče da sviraju neki muzički instrument nevezano za svoje godine – javila se potreba da proširimo oblast delovanja i van muzike.

Javljali su nam se što porodice koje su članovi naše muzičke škole, što neke nove porodice, sa potrebnom da deca pohađaju našu muzičku školu preko leta. Pošto je leto vreme godišnjih odmora i mislimo da je dobro da se napravi mali predah od intenzivnog rada i sviranja muzičkih instrumenata, počele smo da razmišljamo o novom – letnjem konceptu. I rodila se ideja Letnjeg umetničkog kampa za decu.

Kakav je koncept Letnjeg Umetničkog kampa Eva?

Tokom 5 dana boravka u našoj Muzičkoj školi „Eva“ u Beogradu deca od 8.30h do 15.30h pohađaju kreativne časove različitih umetnosti. Ključ uspeha našeg letnjeg kampa mislim da je izbor pedagoga koji rade sa decom. To su izvrsni nastavnici, sa puno iskustva u svom poslu, koji jako vole decu i koji su kreativni.
Tokom ovih 5 dana deca zajedno spremaju priredbu. Koju poslednjeg dana, u petak popodne, izvode pred nama i roditeljima. Na pripredbi glume, pevaju u horu, sviraju neki od instrumenata i izvode recitacije i pesme na stranim jezicima.

Uvek imamo zadatu temu kampa, koja nas inspiriše cele sedmice. Međutim, u odnosu na želje dece i njihovu kreativnost, spremni smo da temu prilagodimo.

Ove godine tema kampa je knjiga Aleksandra Stevanovića „Nestaško i gusari“, koja je izdata ove 2023. godine. Tokom rada na predstavi deca će imati priliku da upoznaju autora knjiga, kreativnog nastavnika filosofije i književnika. A roditelji će posle predstave moći da kupe samu knjigu, sa potpisom autora.

Koje veštine deca razvijaju? Koji su benefiti ovog letnjeg kampa?

Pre svega želim da istaknem benefite. Naš Letnji Art Kamp u Beogradu okuplja decu sličnih umetničkih sklonosti. Vaše dete imaće predivan osećaj kada bude u okruženju vršnjaka sličnih sebi. Njegova kreativnost će se u tom okruženju nesmetano otvarati te će proces rada dostići vrtoglave rezultate.

Deca razvijaju veštinu komunikacije sa drugom decom i starijim nastavnicima, u jednoj opuštenoj i kreativnoj atmosferi. Razvijaju sitnu i krupnu motoriku preko učenja sviranja muzičkih instrumenata i rada na slikarskim i vajarskim radovima.

Deca najviše vole što sve što rade i uče tokom letnjeg kampa direktno primenjuju na nastanak predstave. Ne prave nešto apstraktno, već prave kostime, scenografiju i sve ono što je potrebno za jednu uspešnu glumačku predstavu.

Šta kažu roditelji? Zašto toliko hvale kamp?

Roditelji su najviše iznenadjeni postignućima do kojih deca dolazi kroz igru.  

Samo 5 dana rada,bez pritiska i domaćeg zadatka. Kroz igru i radost stvaranja, deca dolaze do fenomenalne predstave na kojoj pokazuju nove veštine i nova znanja koja su stekli tokom našeg letnjeg kampa.

Roditelji su uvek prijatno iznenađeni i neretko uplakani. Porede rezultate i postignuća sa rezultatima do kojih njihova deca dolaze u školi i drugim vannastavnim aktivnostima. I ne mogu da veruju da su ovde rezultati toliko bolji a za tako kratko vreme.

U prilog tome najviše govori, pored podsticajne nastavničke atmosfere, to što na našem letnjem kampu za decu – dolaze deca sličnih sklonosti. Koja u takvom ambijentu svojih vršnjaka ne moraju da se stide i prikrivaju svoju kreativnost, već njihova kreativnost dolazi do izražaja.

Da li se dešava da se u muzičku školu Eva upišu deca nakon Letnjeg Art Kampa?

Da. U velikom broju. Danas u školi i dalje su sa nama dva brata, koja su pohađala kamp prve dve godine. Čim su uzrasno stasali da mogu da počnu da sviraju muzičke instrumente, upisali su se u našu Muzičku školu „Eva“.

Jedan svira klarinet i uspešno izlazi na međunarodne ABRSM ispite. Drugi je takođe svirao klarinet, ali se sada prebacio na učenje bubnjeva, takođe po britanskoj međunarodnoj metodi.

Prolog leta smo imali još dvojicu braća koji su se od septembra pridružili muzičkoj školi. Jedan je izabrao instrument klavir a drugi violinu. Na poslednjem koncertu škole bili smo svi dirnuti koliko su za manje od godinu dana napredovali.

Ovakvi rezultati nam daju još jači podstrek i vetar u leđa da nastavimo sa našim letnjim kampom za decu u Beogradu.

Kada je sledeći kamp? Kako da se neko nov upiše?

Sledeći kamp je tokom avgusta meseca 2023. Od 21. do 25. avgusta.

Roditelji mogu da nam pišu na mail info@evamusic.rs ili da nas pozovu na broj telefona 061/1719 159

Imamo još uvek slobodnih mesta.

Da li bi ste dodali još nešto na kraju a da nije bilo među pitanjima?

Bih još jednu zanimljivost.

Roditelje često iznenadi što se na letnjem kampu pojavi više dečaka nego devojčica.

Nama je jasno zašto je to tako.

Devojčice koje nisu sklone sportu, već umetnosti, svoju oazu mogu da pronađu među mnogim baletskim školama širom grada. Međutim, dečaci se stide ili jednostavno ne žele da plešu, pa se ne odlučuju za ovu granu umetnosti.

Onda, oni dečaci koji nisu skloni sportu ili jednostavno ne vole taj vid rekreacije, na našem kampu pronađu svoju oazu. Gluma, pevanje, strani jezici, sviranje, sve to u podsticajnom ambijenstu – pravo je mesto za njih.