Kovid 19 – prilagođena nastava u našoj muzičkoj školi „Eva Music“

Poštovani sadašnji i budući roditelji,

Pitanje bezbednosti i zdravlja svih nas sada nam je svima na prvom mestu. Virus Kovid 19 doneo je promene u naše živote. Kako na privatnom tako i na poslovnom planu.  

Sigurno se svi pitate:

Kako će izgledati nastava dok traje pandemija virusa Kovid 19?

Naš profesorski tim pažljivo je razmišljao o ovoj temi i doneo nekoliko preporuka koje možete da pročitate u daljem tekstu. Najvažnije je da deci ne uskratimo pravo na obrazovanje, niti osnovno niti muzičko. Jer u ovako teškim vremenima biti u kontaktu sa umetnošću, koja oplemenjuje i opušta, je privilegija više nego ikada.

Kako smo radili tokom prvog talasa Kovid 19 pandemije?

U toku školske 2019/20 godine naša škola je radi bezbednosti naših đaka i zaposlenih od 16. marta 2020. godine uobičajenu nastavu zamenila nastavom putem interneta.

Online nastava u muzičkoj školi „Eva Music“ tokom pandemije Kovid 19

Pored redovne nastave, do 13. juna, kada se nastava završila, naši đaci su imali priliku da nastupaju na dva koncerta preko internet platforme ZOOM.

Čim su se stekli bezbedniji epidemiološki uslovi, krajem maja meseca, pružili smo mogućnost roditeljima da izaberu: nastavak nastave na daljinu ili vraćanje u školu.

S obzirom na to da u našoj školi pružamo uslugu učenja muzičkih instrumenata jedino individualno, bezbednost je moguće obezbediti lakše nego kod grupnih predmeta. Pri pojavi prvih zaraženih, početkom marta meseca, uveli smo obavezno nošenje maski kao i obaveznu dezinfekciju ruku. Provetravanje svih učionica između svakog đaka nešto je što je već bio deo naše rutine.

Bezbednosna mera nošenja zaštitnih maski u muzičkoj školi „Eva Music“

Predlog nastave tokom školske 2020/21 godine?

Sve dok traje epidemija virusa Kovid 19 na snazi će biti bezbednosne mere: nošenje maski tokom nastave kao i dezinfekcija ruku i instrumenata. Ponovo ćemo istaći prednost individualne nastave i ABRSM programa po čijoj licenci radimo u našoj školi.

U našoj školi, u istom trenutku, može da se nađe najviše 5 nastavnika i 5 studenata, ukupno njih 10.

Pripremili smo predlog o 3 faze nastave u odnosu na epidemiološku situaciju virusa Kovid 19.

Prva faza: sve časove držimo uživo.

Ponovićemo da u našoj školi može da se nađe najviše 10 ljudi u isto vreme. Ako epidemiološka situacija dozvoljava dobro bi bilo da radimo uživo.

Časovi u muzičkoj školi „Eva Music“ poštujući bezbednosne mere

Druga faza: jedan čas uživo, jedan čas online.

Ako epidemiološka situacija bude lošija predložićemo da jedan čas imamo uživo, a jedan preko interneta i time postići da u istom trenutku u našoj školi bude maksimum 3 nastavnika i 3 učenika, ukupno njih 6.

U muzičkoj školi „Eva Music“ kombinovaćemo online i časove uživo

Treća faza: online nastava.

Ako epidemiološka situacija bude vrlo loša preći ćemo kompletno na online nastavu, do poboljšanja situacije.

Ukoliko se pogorša epidemiološka situacija, muzička škola „Eva Music“ je spremna da sve časove održava putem interneta

Očujemo da će se ove tri faze smenjivati tokom školske 2020/21 godine.

Naravno, sve vreme ćemo ostaviti mogućnost, za one koji to žele, da sve časove imaju online.

Kakvo je naše iskusto sa nastavom preko interneta?

Pozitivne strane:

Ono što nas je sve iznenadilo bila je efikasnost. Časovi koje smo držali online bili su iskorišćeni do poslednjeg minuta. Deca su imala pažnju na izuzetno visokom nivou kao i disciplinu. Sa mnogim đacima smo prešli više programa za kraće vreme nego što je uobičajeno.

Najpozitivnija stvar o online nastavi je što možemo da radimo sa đacima koji ne žive u našem gradu jer smo na jedan klik od svih vas. Našoj školi su se tokom pandemije pridružili đaci iz Nemačke i Francuske.

Internet nam je pružio mogućnost da uradimo puno toga na nivou učenja novih kompozicija, rada na tačnom prstoredu, artikulaciji, čak i dinamici. Teorija odlično može da se radi online.

Negativne strane:

Najveći nedostatak, u našoj oblasti, javlja se kod (reći će mnogi) – najlepše faze rada na kompozicijama: traženja boje tona, fraziranja, muziciranja, mikro plana i dinamike.

ABRSM ispiti – odloženi širom sveta

Ovogodišnji ABRSM ispiti su odloženi za jesen, te će naših 20 kandidata koji se spremaju za ovaj međunarodni ispit, sačekati da britanski eksperti prilagođenu verziju ispita isprobaju na tlu Velike Britanije pre nego što je ponude i ostalim svojim centrima u svetu.

Kako su izgledali koncerti preko Zoom platforme?

Reći ćemo na prvom mestu – emotivno.

Nakon nekoliko nedelja karantina i rada od kuće, to što smo se videli svi na jednom mestu probudilo je u nama jake emocije.

Naša škola inače tradicionalno organizuje 4 javna nastupa u toku svake školske godine. 2 javna časa i 2 velika koncerta. To je ujedno i jedna od najjačih motivacija deci za vežbanje.

Pošto zbog pandemije nismo bili u prilici da se okupimo uživo, koncert preko Zoom aplikacije bio je jedino rešenje.

Na prvom koncertu bilo je nekoliko tehničkih grešaka sa naše strane, koje smo već na sledećem ispravili.

Koncert muzičke škole „Eva Music“ preko online video platforme

Svi đaci bili su vidno uzbuđeni i sa nestrpljenjem su čekali da svima pokažu šta su navežbali. Svi do jednog smo se svečano obukli čime smo doprineli poznatoj svečanoj atmosferi.

Dirljivo je bilo što su koncert mogli da slušaju i roditelji koji ne žive u našoj zemlji, kao i mnogi prijatelji širom sveta, a to je bilo prvo takvo iskustvo za sve nas.

Zaključak

Nadamo se da će nam epidemiološka situacija omogućiti da u narednoj školskoj godini organizujemo nastavu i koncerte uživo, a prenos preko Zoom platforme ostaje kao odlična opcija sa sve one goste koji su iz objektivnih razloga sprečeni da dođu na naš koncert.

Iz svega ovoga smo naučili da je prelepo što imamo mogućnost korišćenja interneta i da je najvažnije da deci omogućimo neprekidno obrazovanje, na koji god način bude bezbedno za sve.