Katarina Kostić

Katarina Kostić rođena je 24.12.2001. godine u Smederevu. Osnovno muzičko obrazovnje stekla je u MŠ „Kosta Manojlović“ u Smederevu. U istoj školi započinje srednjoškolsko obrazovanje na odseku muzički izvođač – saksofon u klasi profesora Marka Đorđevića. Treću godinu srednjoškolskog obrazovanja započinje u MŠ „Josif Marinković“ u Vršcu u klasi profesora Srđana Paunovića. Maturira u MŠ „Isidor Bajić“ u Novom Sadu u klasi profesorke Sandre Dropo Ramaji sa najvišim ocenama te tako stiče Vukovu diplomu.

Trenutno pohađa četvrtu godinu osnovnih akademskih studija na „Akademiji umetnosti“ u Novom Sadu u klasi profesora Nikole Fabijanića i asistenta Bunforda Gabora. Profesori kažu da je najperspektivnija saksofonistkinja u klasi.

Tokom školovanja dobija brojne nagrade sa međunarodnih takmičenja saksofona: Međunarodno takmičenje „Saksofonijada“ u Smederevu (dve druge i četiri prve nagrade); „International music competition“ online (druga nagrada); Međunarodno takmičenje drvenih duvača „Femus“ u Subotici (druga nagrada); Međunarodno takmičenje drvenih duvača u Požarevcu (prva nagrada – laureat); Republičko takmičenje drvenih duvača – Beograd (druga nagrada); Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ – Beograd (druga nagrada); „Međunarodno natjecanje puhača“ u Varaždinu (druga nagrada). Učestvuje na 24. Domijadi u Apatinu kao predstavnica doma učenika srednjih škola Vršac gde osvaja prvo mesto, kao i na prestižnom međunarodnom takmičenju duvačkih instrumenata u Sloveniji.

Tokom obrazovanja pohađa mnoge masterklasove kod eminentnih profesora kao aktivan učesnik među kojima su: „Letnja škola saksofona“ u Subotici (prof. Srđan Paunović i prof. Bunford Gabor), „Saks Kamp“ u Vršcu, „Belgrade saxperience“ (prof. Milan Savić, prof. Gordon Tudor i prof. Klod Delangl), Seminar saksofona u Hrvatskoj (prof.Miha Rogina), Seminar saksofona u Novom Sadu (prof. Marko Džomba), „Letnja škola saksofona“ Nova Gorica, Slovenija (prof. Jan Gričar i prof. Matjaž Drevenšek).

Tokom školovanja, Katarina je imala mnogobrojne nastupe kao solista, član orkestara i kamernih  sastava od kojih su najznačajniji: Solistički koncert u muzeju „Konkordija“ u Vršcu 2019. godine; solistički nastup pod organizacijom „Akademije umetnosti“ Novi Sad: A – fest (Akademija festival, 2021.godine); javni nastupi akademskog kvarteta (zimski semestar 2021.godine; letnji semestar 2023.godine); nastup kao član Beogradske Filharmonije (2021. godina; dirigent Gabrijel Felc) i kao član duvačkog orkestra u Sloveniji (2022.godina – dirigent prof Miha Rogina).

Letnji semestar akademske 2021/2022 godine provodi kao student na razmeni na „Akademiji za glasbo“ u Ljubljani, Slovenija. U saradnji sa profesorom Matjažom Drevenšekom, prof. Mihom Roginom i asistentom Janom Gričarjem stiče iskustva neophodna za razvoj u sviranju. Tokom razmene odlazi na seminar gostujućeg profesora Univerziteta u Tokiju, Sumichike Arimure.  Tamo dobija priliku da čuje  predavanje o novijem repertoaru muzike za saksofon (Predavanje projekt „saxiana“) kod prof. Nicolasa Prosta. U periodu razmene nastupa kao član duvačkog orkestra (pihalni orkester) i svira u kamernom ansamblu okteta saksofona.

U Međunarodnoj muzičkoj školi Eva Music radi od septembra 2023. godine.