Časovi violine Beograd za decu, tinejdžere i odrasle

Časovi violine Beograd

Časovi violine Beograd za decu, tinejdžere i odrasle u Eva muzičkoj školi su jedni od najpopularnijih.

Mnogi maštaju kako sa izvrsnošću i samopouzdanjem izvode svoju omiljenu melodiju na nekom muzičkom instrumentu. Kada biste mogli odabrati bilo koji instrument i odjednom znali da ga svirate, koji biste instrument odabrali? Ako niste među onima koji pretražuju časove klavira već časove violine – ovo je tekst za vas.

Ukoliko su vam sviranje i časovi violine pali na pamet – na pravom ste mestu! U ovom tekstu govorićemo upravo o časovima violine i beneficijama i prednostima koje donose časovi violine za decu, tinejdžere i odrasle.

Časovi violine Beograd – šta je važno da znate?

Možda smatrate da su violine okružene romantičnom aurom mističnosti, da su preskupe ili da ih je isuviše teško svirati.

Zvuk violine jedan je od najlepših zvukova u orkestru i podjednako mističan i romantičan. Violinu zovu još i “kraljicom svih instrumenata”. Ipak, mišljenje da ju je isuviše teško svirati ili da su instrumenti preskupi nisu do kraja tačni.

Učenje instrumenta jeste na početku je zahtevno, ali uz pravog nastavnika, program i muzičku školu postaje puno lakše. Cena violine se kreće od vrlo povoljnih do skupljih, ali i najskuplji instrument je odlična investicija jer cena violine nikada ne opada.

Časovi violine Beograd i blagodeti koje sviranje violine nosi sa sobom

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da sviranje violine ima pregršt sjajnih blagodeti; učiti sviranje na violini, kao i svaki poduhvat, dovodi do povećanja samopouzdanja kao i do jedinstvenih alata i znanja koji nam koriste do kraja života. Časovi violine možda budu nešto najlepše što ste podarili sebi ili svome detetu.

Za učenje violine nije potrebna nikakva prethodna priprema, nastava je prilagođena u potpunosi za početnike ali i one koji to nisu. 

Na jednom mestu ćete dobiti sve potrebne informacije, od istorije instrumenta, pa do muzičke estetike. Tu su takođe elementi nastave solfeđa, muzičke teorije i svega što je potrebno za jedno sveukupno znanje iz oblasti muzike. 

Časovi violine Beograd – ABRSM program

Časovi violine Beograd Eva Music School - ABSRM program

ABRSM sistem nastave za učenje violine omogućava kompletnu podršku za učenje sviranja violine, kao što su sav potreban notni materijal i polaganje ispita sa diplomom priznatom u preko 90 država sveta.

O ABRSM programu smo više puta pisali na našoj web-stranici: o metodu, razlici u odnosu na nacionalni program i o primeni ABRSM diplome u inostransvu.  Međunarodni centar za muziku “EVA” uz sve ovo pruža i mogućnost nastupa na četiri koncerta godišnje, što stvara dodatni osećaj motivacije pre koncerta i postignuća nakon koncerta, što i deci, i tinejdžerima i odraslima vrlo godi.

Sa druge strane, nastava je individualna i fleksibilna, prilagođena rasporedu drugih obaveza polaznika, kao i na privatnim časovima violine.

Klavirski saradnik

Uz profesora violine, kao još jedna figura iz sveta muzike tu je i klavirski saradnik. Profesor klavira će svojim sigurnim sviranjem uvek biti stabilna podrška violinistima. Profesor klavira, pored toga što su mu strast časovi klavira, može da radi i korepetitor i da uživa u muziciranju sa ostalim đacima škole.

Ako do sada niste čuli za ovaj pojam, sve o klavirskom saradniku pogledajte u našem tekstu

Evo nekih od prednosti časova violine za sve uzraste:

Časovi violine Beograd za decu – prednosti

Časovi violine Beograd Eva Music - prednosti

Deca su često fascinirana učenjem sviranja violine, a ako je tako, treba ih ohrabriti. Fizičke, mentalne i socijalne koristi sviranja muzičkog instrumenta su dobro poznate, ali violina nudi neke prilično iznenađujuće povoljnosti.

Poboljšana memorija i raspon pažnje

Sprovedena su mnoga istraživanja o prednostima sviranja violine ili nekog drugog muzičkog instrumenta. Nedavna studija Instituta za muziku Mekmaster Univerziteta otkrila je da muzički trening, čak i jednogodišnji, pozitivno utiče na pamćenje i raspon pažnje.

Mentalne sposobnosti i zdravlje

Stručnjaci se slažu da muzički trening poboljšava:

  • veštine čitanja,
  • obradu jezika,
  • govor i
  • razne funkcije mozga.

U decembru 2014. godine, časopis Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju objavio je nalaze Dr. Džejmsa Hudžaka o pojačanom razvoju mozga i kako sviranje violine može pomoći deci u borbi protiv psiholoških poremećaja.

Senzorni razvoj

Dugotrajno muzičko obrazovanje na visokom nivou ima veći uticaj nego što se ranije mislilo. Istraživači su otkrili da muzičari imaju poboljšanu sposobnost integrisanja čulnih informacija iz sluha, dodira i vida.

Socijalne veštine

Prednosti sviranja violine takođe su i društvene. Ne samo da časovi violine pružaju temu za razgovor, već i mala deca stiču samodisciplinu iz ponovljene prakse. Neverovatne koristi imaju i od toga što u njihovim mladim životima postoji napredak koji sami mogu da kontrolišu.

Učenje sviranja violine može stvoriti:

  • samopouzdanje,
  • samopoštovanje i
  • samosvest

Sve su to osobine zaslužne za pozitivan razvoj društvenih veština i interakcija.

Svi poslovi koji će oni raditi u budućnosti će biti kvalitetnije osmišljeni zahvaljujući kriterijumima i predanosti koje bavljenje klasičnom muzikom zahteva.

Časovi violine Beograd za adolescente – prednosti

Čak i ako ne započnete rano, svako može da nauči da svira violinu, bez obzira na svoje godine.

U prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi “Eva Music” svako može da nauči da svira violinu, bez obzira na svoje godine

Mnogi tinejdžeri žele da prošire svoje veštine i poboljšaju svoje fakultetske prijave raznim vannastavnim aktivnostima.

Pored toga, okviru ABRSM sistema moguće je pohađati i srednju muzičku školu koja je priznata u celom svetu. 

Osećaj pripadnosti

Mnogi adolescenti imaju koristi od učenja violine zbog društvene pripadnosti koju ona pruža. Sviranje u ansamblima zahteva grupnu koordinaciju, pažnju i koakciju. Ovo može biti veliko olakšanje od stalnih pritisaka i strepnje kod tinejdžera.

Emocionalno oslobađanje kroz sviranje violine

Sviranje violine pruža priliku da oslobodite svoja osećanja, nešto što tinejdžerima ponekad može biti teško da učine na konstruktivan način.

Fizički benefiti

Koncerti i takmičenja pružaju mogućnosti za postignuća, a fizičke koristi od sviranja violine su iste kao za mlađu decu. Kroz vežbanje se postiže bolje:

  • držanje tela,
  • jača snaga gornjeg dela tela i
  • poboljšane motornih sposobnosti.

Fizički napor se smanjuje pravilnim postavljanjem tela.

ČasovI violine Beograd za odrasle – prednosti

Pored svih mentalnih i fizičkih blagodati sviranja violine, odrasli koji se odluče da uče violinu dobijaju i dodatne prednosti.

Smanjen stres

Sviranje violine je izvrsno sredstvo za uklanjanje stresa i sjajan način da proširite svoj društveni krug.

Sviranje violine i poboljšano držanje tela

Današnji, ,,sedeći” način života mnogim odraslima ostavlja nezdravu kičmu i nepravilno držanje koje izaziva bol. Sviranje violine zahteva pravilno držanje tela. Učenje kako pravilno stajati tokom sviranja može značajno poboljšati u držanju tela.

Online časovi violine u Međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“

U našoj školi tokom školske godine organizujemo četiri koncerta. Dva se održavaju u našoj školi, a dva u znamenitim gradskim dvoranama kao što su Muzička galerija Kolarca ili Atrijum Narodnog muzeja. 

Javni nastupi imaju brojne beneficije ali za nas je najvažnija radost muziciranja i energija koju delimo sa publikom. 

Pored koncerata uživo za naše online polaznike organizujemo i četiri online nastupa godišnje. Svi naši polaznici sviraju iz svojih domova, a pored internet veze povezuje nas i želja da se čujemo i pohvalimo međusoban napredak. 

Online časovi 

Online časove smo počeli da organizujemo tokom pandemije, a u međuvremenu smo nadogradili svoje veštine i postali eksperti u ovoj oblasti. 

I oni koji žive van Beograda mogu postati naši učenici, a trenutno imamo polaznike sa svih kontinenata. 

Privatni časovi ili muzička škola?

Privatni časovi ili muzička škola pitanje je svih pitanja. Iz našeg pedagoškog iskustva želimo da vam predočimo da je pohađanja časova nekog instrumenta, bilo da su u pitanju časovi klavira ili časovi violine, najbolje u okviru muzičke škole.

U muzičkoj školi postoji čitav tim pedagoga koji se bavi vašim muzičkim školovanjem, ili školovanjem vašeg deteta. Muzička škola pruža i mogućnost javnih nastupa, gde ste u prilici da vas čuju i daju muzički savet i drugi profesori.

Privatni časovi mogu da budu dobar start, dok ne vidite da li vas bavljenje muzikom zaista privlači. Ukoliko ustanovite da je to vaš idealan hobi, ili idealan hobi vašeg deteta – odlazak u Muzičku školu treba da bude vaš sledeći korak. Da vam muzika bude radost dopustite profesonalcima da vas vode na tom putu.

Neka sviranje violine postane stvarnost

Časovi violine Beograd Eva Music School

Mentalne, emocionalne i fizičke koristi od sviranja violine svakako vrede vremena i truda potrebnog za učenje ovog instrumenta. Sa odgovarajućim predavačima u okviru ABRSM sistema privatnih časova violine stojimo vam na raspolaganju kako biste i vi ostvarili vaš san o sviranju violine, zabavili se i bolje razumeli muziku, te našli idealan podsticaj za optimalan razvoj vašeg deteta.

U Beogradu postoji velika ponuda u svetu muzike, bilo da je u pitanju oglas ili druge privatne muzičke škole. Ono što je karakteristično za Međunarodnu muzičku školu „Eva Music“ je to da svaki profesor uspeva da podstakne ono što je najbolje kod svakog polaznika. 

Za naše nastavnike, rad sa đacima nije samo posao već ostvarenje njihove profesionalne misije – da prenesu svoje znanje na najbolji mogući način. 

Ako ste zainteresovani za časove violine, možete nam pisati na našu email adresu info@evamusic.rs, brojeve telefona 0654499727 ili 063558517. Tu su i naše stranice na društvenim mrežama: Facebook i Instagram

Za one koji žele da saznaju više – istorijat violine

Violina spada u porodicu gudačkih instrumenata čiji su savremeni članovi još i violončelo, kontrabas i viola.

Moderna violina je zapravo poslednji izdanak u dugoj evoluciji gudačkih instrumenata čije varijacije su korišćene u Indiji, na Bliskom istoku i širom Evrope.

Violina se pojavljuje na ilustracijama i pominje u tekstovima sa početka XVI veka u Breši, današnjoj Italiji. Prepoznatljivu figuru koju danas neraskidivo povezujemo sa izgledom violine uobličio je čuveni kremonski lutijer Andrea Amati. 

Njegovi učenici su zasnovali prave dinastije graditelja violina, među kojima su Gvarneri, Bergonci i Ruđeri. Ipak, daleko najpoznatiji predstavnik ove škole je bez sumnje Antonio Stradivari koji je za života sastavio preko stotinu instrumenata koji se danas procenjuju u milionima evra.

Nakon italijanskih majstora, došlo je do manjih izmena u dizajnu: Fransoa Turt je usavršio moderno gudalo krajem XVIII-og veka a vrat violine je tokom sledećeg stoleća produžen kako bi se povećao tonski raspon.

Violina (i gudalo) je prošla dug put od narodnih plesova do vodećeg solističkog instrumenta kog su s razlogom prozvali ,,kraljica instrumenata“ zbog virtuoznosti i tonske raskoši. 

Ipak, evolucija violine još nije gotova: sve češće se može čuti zvuk električne violine koja omogućava interesantan spoj tradicije i aktuelnih muzičkih efekata. Jedno je sigurno – priča o violini još nije ispričana do kraja, a deo te priče možete postati i vi.