Zašto su časovi muzičkih instrumenata u našoj školi 2 puta nedeljno?

Odmah ćemo dodati: na programu klasične muzike.

Na programu modene muzike časovi su jedan put nedeljno. 

Zašto? Zbog toga što moderni odsek upisuju:

  • ili starija deca, koja su emotivno zrelija i imaju jaču unutrašnju motivaciju za rad, 
  • ili deca koja su već svirala neki instrument i imaju već stečene radne navike.
  • ili odrasli polaznici kojima ne treba velika spoljašnja motivacija kao deci.

Časovi muzičkih instrumenata – naše iskustvo

U Prvoj Međunarodnoj muzičkoj školi “Eva Music” u ovom trenutku radi 17 nastavnika. Sva naša iskustva pokazuju da časovi muzičkih instrumenata daju različite rezultate u odnosu na to da li se odvijaju kod kuće ili u muzičkoj školi. Privatni časovi, prema našem ogromnom iskustvu, najčešće decu dovedu do nekog osnovnog znanja – najviše drugog razreda niže muzičke škole, i ona tu stanu. Dok se u muzičkim školama zadržavaju u proseku pet i više godina.

To se dešava iz mnogih razloga, a u ovom tekstu ćemo izdvojiti najvažnije.

Na privatnim časovima deca najčešće uče u udobnosti svog doma, gde nastavnika ne doživljavaju kao dovoljno jak autoritet. Nemaju priliku da čuju ostale vršnjake, da se uporede, samim tim i da razviju zdrav takmičarski duh. I dolazimo do onog glavnog: privatni časovi najčešće se odvijaju samo jedan put nedeljno, a ne dva puta nedeljno, koliko iz našeg iskustva znamo da je potrebno da se dete dugo zadrži u sferi klasične muzike. Više o tome koje su prednosti škole u odnosu na privatne časove pročitajte ovde: Muzička škola vs privatni časovi instrumenta – Eva Music

5 razloga zašto časovi muzičkih instrumenata treba da se dešavaju 2 puta njedeljno: 

Prvi razlog: Kontinuitetda li u teretanu idete jedan put nedeljno i očekujete rezultate?

Ne. Svaki trener će vam reći da je za održavanje forme potreban dolazak u teretanu minimum dva ili tri puta nedeljno, a za napredovanje od tri do šesti. Isto je i sa muzikom.

Idealno je da se muzika vežba svaki dan. Kao rutina, kao higijenske navike. Tada je napredak najbži i izvlačimo iz sebe i iz svog talenta maksimum. Međutim, i dva ili tri puta nedeljno ako posvećeno vežbamo muzički instrument biće dovoljno za napredaki, ali ispod toga napredak se neće videti.

Pošto većina porodica užurbano živi, roditelji neretko imaju dugo radno vreme ili rade na dva posla, deca imaju i po nekoliko hobija – vremena za vežbanje instrumenta kod kući sve je manje.  

Dolazak u Muzičku školu i rad sa nastavnikom 2 puta nedeljno pruža potreban minimum kontinuiteta u radu koji će dovesti do rezultata. Zašto je rezultat važan? Nastavite da čitate dalje. 

Drugi razlog:  Rezultat ni deca ni odrasli ne vole da ulažu vreme i trud u nešto a da ne vide rezultate

Da li biste nastavili da odlazite na treninge u teretanu a da nakon nekoliko meseci ne vidite rezultate? Sigurni smo da ne biste. Isto je i u muzici.

Ukoliko detetu plaćate privatne časove i nastavnik dolazi kod kuće, vrlo je verovatno da će ti časovi biti jedan put nedeljno, što je nedovoljno za napredak. Često, časovi će biti otkazani, neće se nadoknaditi: što zbog bolesti deteta, što zbog porodičnih putovanja, razloga je milion – rezultat izostaje. 

U našem pažljivo osmišljenom progamu časova i redovnih javnih nastupa garantujemo pripremu za polaganje ispita izbegavajući pitanje koje nijedno dete ne voli: “Da li si vežbao/la”?

Treći razlog: Motivacija kada stignu rezultati rada, detetu motivacija raste

Često čujemo od roditelja – moje dete je izgubilo mozivaciju. Ne želi više da se bavi muzikom. Ne želi više da svira muzički instrument. 

Motivacija opada kada nema rezultata. Rezultata nema ukoliko ne postoji kontinuitet u radu. 


Deci je, mnogo više nego odraslima, potrebna spoljašnja motivacija. Najbolju spoljašnju motivaciju ćete naći u dobrom nastavniku, koji radi u dobrom sistemu, koji kontroliše jedna muzička škola.

Pogledajte naš cenovnik i zakažite beslatnu konsultaciju: Cenovnik – Eva Music

Obezbedite svom detetu kraljevsko muzičko obrazovanje. 

Četvrti razlog: Samopouzdanjekada dođu rezultati i motivacija automatski se povećava detetovo samopouzdanje

Svako od nas odraslih izgubio bi samopouzdanje u situaciji kada se nečim bavimo, ne vidimo rezultate i opada nam motivacija. 

Časovi muzičkih instrumenata za roditelja su idealan poligon za razvoj samopouzdanja svog deteta. 

Sampouzdanje kod dece raste kada ona izadju iz zone komfora, uspeju da nauče neku novu veštinu za koju su u prvom trenutku mislila da im je teška i postignu uspeh. 

Uz časove muzičkih instrumenata u muzičkoj školi dete dobija mogućnost nastupa na javnim časovima i koncertima, kao jedno od najdragocenijih iskustava u životu. Nakon  koncerata u muzičkoj školi svaki sledeći javni nastup pred publikom za decu će biti lakši. Bilo da je reč o recitaciji, pozorišnoj predstavi u osnovnoj školi ili u budućnosti konkurs za posao. 

Peti razlog: Izdržljivostsviranje instrumenta nije sprint već trčanje maratona

U današnjem vremenu kada živimo brzo, kada se informacije smenjuju brzo, kada jedemo brzu hranu i tražimo sve brža rešenja za svakodnevni život – rad na nečemu čija se metodologija nije promenila vekovima, i što deci vraća fokus – dragocenije je od svega drugoga. 

U prvi mah ćete pomisliti da će vam odvoženje i dovoženje deteta na časove muzičkh instrumenata čak dva puta nedeljno oduzeti puno vremena. Sada samo razmislite koliko će to doprineti vašem detetu, i pomoći mu da u današnjem brzom vremenu vrati svoj izgubljeni fokus i poboljša koncentraciju. 

Dete će videti da vi istrajavate u želji da mu pružite najvalitetnije muzičko obrazovanje. Deca uče iz primera. A vi ćete mu dati najbolji mogući primer. 

Takođe, učenje muzičkog instrumenta nije sprint, već maraton. Za savladavanje ove veštine potrebno je vreme. Potrebna je posvećenost. 

Dok video igrice pružaju svakodnevno brza rešenja, i dok se hormon sreće luči sve brže i brže, i sve češće i češće, muzička škola pružiće vam preko potreban balans. 

Pročitajte o Britanskom Kraljevskom ABRSM programu po kome radimo u našoj Muzičkoj školi. ABRSM Beograd- program nastave koji koristimo u muzičkoj školi Eva (evamusic.rs) Pozovite nas za sve nedoumice na telefon 061 1719159 i zakažite svoje besplatne konsultacije.

Dođite da vidite zašto imamo đake koji dolaze već sedam godina u našu muzičku školu, od njenog osnivanja. Zašto roditelji upisuju njihovu braću i sestre. I prosto – zašto smo najbolji u Beogradu i regionu.