Časovi pevanja Beograd – Eva music school

Časovi pevanja Beograd Eva Music School

Veliki broj ljudi ima predstavu da se pevanje dešava u nekom studiju i da je pevačka praksa vezana za takmičenja i video spotove. Ali, to nije tako.

Svi oni koji vole da pevaju moraju znati da je pevanje za svakog. Pevanju pristupamo kroz naše programe klasične i moderne muzike. Kroz njih ćete steći najbolje osnove znanja o pevanju.

Časovi klasičnog pevanja Beograd od početka su u ponudi Međunarodne muzičke škole „Eva Music“. 

Otvaranjem odseka moderne muzike baziranog na međunarodno priznatom RSL programu naši đaci sada mogu da uče i moderno pevanje.   

U ovom tekstu želimo da vas upoznamo sa sličnostima i razlikama između ove dve vrste pevanja. 

Uz to, veoma nam je važno da vam predstavimo i način rada naše škole koja pre svega teži najkvalitetnijem muzičkom obrazovanju dece i odraslih.

Časovi modernog pevanja Beograd

Kao i kada je klasično pevanje u pitanju, fokus na prvim časovima je pravilna postavka i nadogradnja vokalne tehnike. Ona podrazumeva postavku daha, otvaranje grla i formiranje jasnog tona.

Bez svih ovih elemenata nije moguće postići ni dobar ton ni intonaciju koje su ključne za bavljanje pevanjem. 

Ono što moderno pevanje najviše izdvaja je moderan repertoar. Može se raditi po izboru samog polaznika, a takođe i prateći udžbenike RSL sistema. 

U ovim specijalizovanim udžbenicima nalaze se najpopularnije melodije iz poslednjih pet decenija moderne i popularne muzike. 

Po čemu je RSL program drugačiji?

Kao sastavni deo po RSL programu polaznici mogu da koriste već spremne matrice, tako da u početnim fazama nastave neće morati da čekaju da okupe bend kako bi imali osećaj zajedničkog muziciranja.

Diploma koja se dobija nakon položenog ispita priznata je u 63 zemlje sveta. U svima njima se bez problema može nastaviti školovanje po istom programu. 

No, ako se u obzir uzmu i moderne tehnologije i mogućnost da se za ispit uči i polaže online, za ovaj metod zapravo ne postoje granice.

Časovi klasičnog pevanja Beograd

Časovi klasičnog pevanja Beograd Eva Music School

Kada su časovi klasičnog pevanja u pitanju, postavka tehnike je nešto zahtevnija, a repertoar baziran isključivo na umetničkoj muzici. 

Postavka klasične pevačke tehnike podrazumeva:

  1. postavku daha korišćenjem mišića donjeg abdomena, rebarnih i leđnih mišića sa ostvarivanjem neposrednog uticaja na dijafragmu. 
  2. Otvaranje grla, što podrazumeva nisku postavku korena jezika i omekšavanje vilice kako bi se postigao slobodan protok vazduha, samim tim i slobodan ton.
  3. Formiranje tona u takozvanoj masci, korišćenjem takozvane visoke rezonance glave gde se putem slobodnog grla preko gornjeg nepca ton fokusira preko gornjih prednjih zuba, a korišćenjem jagodičnih mišića lica i čela. 
  4. Meko oblikovanje vokala kako bi se postiglo ujednačenje registra, ali tako da tekst kompozicija ostane razumljiv. 

Program na kome se radi su autori takozvane klasične muzike. Tu su umetničke  vokalize, barokne solo pesme i arije, nemački lid, ruske romanse, operske arije, kao i italijanske kancone. 

Ovde se oslanjamo na ABRSM metod, vodeći svetski sistem kada je učenje klasične muzike u pitanju. 

O njemu smo više puta pisali na našoj web-stranici: o metodu, razlici u odnosu na nacionalni program i o primeni ABRSM diplome u inostransvu.  

Individualni časovi pevanja Beograd

Individualni časovi pevanja Beograd Eva Music School

Časovi solo pevanja su isključivo individualni, jedan na jedan sa profesorom. 

Na osnovu osobina učenika, njihovih specifičnih mogućnosti i afiniteta profesor pravi program rada, odabira kompozicije uvažavajući i želje učenika, ukoliko proceni da su u tom trenutku ostvarive. 

Recimo, početak pevanja kod dece stvar je i godina jer je potrebno da sačekaju da glas prođe kroz period mutacije. Nakon ovog perioda možemo da postavimo tehniku pravilno.

Časovi služe da se nauči veliki broj pesama i uz put steknu raznovrsna muzička iskustva. Na časovima se najčešće radi uz pratnju klavira ili gitare. Dok pevate, stičete kontrolu nad svojim disanjem i drugim delovima tela.

Podstiče se razvijanje glasovnih sposobnosti učenika i podiže se njegova samosvest. Uz to se radi na razvijanju unutrašnjeg osećaja uz navođenje nastavnika kako bi se došlo do što boljih tehničkih rezultata. Posebna pažnja se posvećuje i interpretaciji kompozicija na kojima se radi tokom tehničkog i umetničkog razvitka učenika. 

Žanr koji učite će vas provesti kroz najlepše klasične, izvorne narodne ili pop pesme, u zavisnosti od onoga šta želite i šta vas zanima. Uz to, uvek je tu i muzička istorija kao nepresušni izvor informacija i inspiracije.

On se podstiče da kroz upoznavanje sa stilom i muzičkim materijalom na kome radi razvije sopstvenu interpretaciju oslanjajući se na svoje vokalne mogućnosti i lične emotivne doživljaje. U ovoj fazi rada neophodna je i saradnja sa klavirskim saradnikom koji zajedno sa profesorom i učenikom radi na svim aspektima pojedinog muzičkog dela. 

Struktura časa

U prvom delu časa se razgovara sa učenikom o njegovim iskustvima tokom rada na sebi, bilo da je to na samom početku zajedničkog rada ili u nekim kasnijim fazama. 

U sledećem delu se pristupa vežbama za razgibavanje, zagrevanje glasa i razvijanje glasovnih mogućnosti. Čest je primer da profesor iste formira ili odabere na osnovu programa koji se obrađuje. 

Sledi rad na kompozicijama, u zavisnosti od programa koji se radi. Ovo je ujedno i najkompleksniji i njaduži  deo časa, jer sadrži najviše elemenata na kojima se radi. 

Naposletku, sledi analiza postignutog na času i davanje saveta učeniku za samostalni rad i vežbanje kod kuće i dogovor šta i kako će se dalje raditi.    

Onlajn časovi pevanja

Vreme pandemije nam je svima teško palo ali nas je i naučilo da redovno koristimo mnoge alate koji su nam do tad bili nepoznanica. 

Na sličan način i časovi pevanja mogu u potpunosti ili povremeno biti na daljinu. Trenutno u Međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“ imamo učenike koji uče pevanje i neposredno ali i online. 

Tehnike online učenja smo razvili tokom pandemija i vremenom došli do najboljih i najefikasnijih rešenja u radu na daljinu. Pored toga, naši online polaznici imaju i redovne javne nastupe. Naime, četiri puta godišnje posebno za njih organizujemo koncerte preko interneta. 

Ove dve tehnike se mogu i kombinovati u slučaju da je polaznik koji ima časove uživo povremeno sprečen da fizički dođe u školu. Na sličan način i polaznici koji ne žive u Beogradu mogu da dođu nekoliko puta godišnje kako bi nastupili na koncertu i imali nekoliko časova uživo. 

Dovoljno je samo izabrati omiljenu aplikaciju za rad preko interneta i profesor pevanja može biti tu za vas gde god da se nalazite. 

Kome su namenjeni časovi pevanja?

Časovi pevanja su namenjeni svima – i deci i odraslima

Kada je pevanje u pitanju, savetujemo da se ne kreće sa učenjem pre nego što glas u potpunosti sazri. U slučaju ženskih glasova, to je oko 14-15 godine, a u slučaju muških nešto kasnije. 

Što se tiče gornje starosne granice, ona praktično ne postoji.

Rad sa dečijim glasovima takođe je moguć ali zahteva prethodnu procenu naših profesora.

Javni nastupi

Časovi pevanja Beograd Eva Music School - javni nastupi

Svi naši učenici imaju priliku da nastupe na četiri koncerta godišnje. U pitanju su dva nastupa u našoj školi i dva nastupa u renomiranim gradskim salama kao što su Muzička Galerija Kolarca ili Atrijum Narodnog muzeja. 

I za naše online učenike organizujemo četiri koncerta godišnje preko Zoom aplikacije. Posebna pogodnost ovih koncerata je ta da na njih svi mogu da dođu. Nije retkost da na njima prisustvuje publike sa svih kontinenata. 

Benefiti javnih nastupa su brojni – od porasta samopouzdanja, pa do poboljšanja koncentracije i samokontrole. Ono što mi izdvajamo kao najveći benefit je radost muziciranja koje i jesu smisao bavljenja muzikom. 

Zbog toga su javni nastupi najvažniji deo naše školske godine. 

Kako da se prijavite? 


Za besplatan probni čas možete se prijaviti preko naše email adrese: info@evamusic.rs ili brojeva telefona: 0654499727 ili 063558517. Tu su i naše stranice na društvenim mrežama: Facebook i Instagram. Ostale naše usluge i cene pogledajte detaljnije na našoj web stranici.