Časovi gitare Beograd – grupni časovi vs individualni časovi gitare

Časovi gitare Beograd sve više i više bude zainteresiranosti kod dece i odraslih.

Zašto smatramo da je individualni pristup najdelotvorniji i da dovodi do najboljih i najbržih rezultata?

Poslednjih godina sve popularnije su grupne škole gitare. Često nam dolaze deca koja su provela i po nekoliko godina na ovakvim kursevima, a bez vidnih rezultata. Iako ovaj vid nastave deluje kao najpovoljniji časovi gitare, dugoročno gledano oni ne daju željene rezultate.

Zbog toga ćemo u ovom tekstu pokušati da damo odgovore na najčešća pitanja vezana za razliku između individualnih i grupnih časova gitare. 

Ako želite da naučite da svirate gitaru – na pravom mestu ste. Pročitajte ovaj tekst.

Grupni časovi gitare Beograd

Grupni časovi gitare popularni su kod nas poslednjih deset godina. Razlog tome najpre leži u činjenici da se učenje odvija:

 • uz druženje,
 • cena časa je pristupačnija i
 • svira se uglavnom popularna muzika.

Ovakva nastava pogodna je za one koji nemaju velika očekivanja po pitanju napretka u samom sviranju već očekuju druženje i osnovno znanje sviranja gitare.

Časovi gitare Beograd Eva Music School

Mana ovakvih časova gitare je što predavač nema mnogo mogućnosti da se individualno posveti svakom polazniku, tako da njihov napredak ponajviše zavisi od njihove lične spretnosti da prate čas i brzo usvoje gradivo.

Potrebno je da polaznik bude brz, pažljiv i sklon lakom usvajanju gradiva. Kao i u svakoj grupnoj nastavi, tempo rada podređen je samoj grupi i sposobnostima polaznika i njihovoj mogućnosti da isprate tempo nastave.

Često roditelji misle da su idealni časovi gitare za početnike grupni časovi gitare, a upravo je suprotno. Na početku, kada se radi na postavci tehnike i učenju pravilnog držanja tela i ruku – individualni časovi gitare su ono što treba da izaberete.

Individualni časovi gitare Beograd

Individualni časovi gitare ili bilo kog drugog muzičkog instrumenta standard su vekovima unazad u učenju muzike, i to sa vrlo jakim razlozima. Pri učenju instrumenta značajne su mnoge komponente: od postavke instrumenta, učenja nota, razvijanja tehnike, tona, muzičke memorije i muzičkog fraziranja.

U individualnoj nastavi predavač je potpuno usmeren na učenika sa kojim radi. To mu omogućava da se učeniku prilagodi, isprati i utiče na tempo njegovog razvoja i pomogne u svim parametrima sviranja. Individualna nastava je bolji izbor za većinu dece jer:

 • dete ima svoje individualno vreme sa nastavnikom,
 • nastavnik osmišljava poseban plan i program i metodu za svakog đaka,
 • nema praznog hoda na času,
 • ukoliko izostane neće ništa propustiti već će na sledećem času nastaviti gde je stao
 • sve to dovodi da mnogo bržeg napretka,
 • što vodi do veće motivacije, samopouzdanja i zadovoljstva.

Na ovaj način se mnogo brže i lakše napreduje jer se svi problemi lako uočavaju i na njima se direktno radi.

Pored savladavanja sviranja gitare, veštine čitanja s lista, sa nastavnikom se radi i pevanje radi razvijanja sluha.

Individualni časovi gitare Beograd Eva Music School

To je na grupnim časovima gitare daleko teže, gotovo nemoguće. Prednost ovakvih časova gitare je što je učenik sam sa nastavnikom što i ima samo svoje vreme sa njim.

U današnje vreme većina ljudi traži efikasnija rešenja. Časovi gitare koji podrazumevaju individualan pristup, javne nastupe i diplome priznate u svetu postali su mnogo traženiji. Vrednost koju mi zastupamo na tržištu je kvalitetno i primenljivo znanje sviranja gitare.

Iako ovo nisu, na prvi pogled, najpovoljniji časovi gitare, niti najjeftiniji časovi gitare, ulaganjem u individualne časove gitare vi zapravo štedite i vreme i novac. Zašto ovo kažemo? Zato što mogu godine da prodju na grupnim časovima gitare i da dete i dalje ne ume da svira gitaru, a da za nekoliko meseci individualnih časova gitare, prestigne sva vaša i njegova očekivanja. Uvek predlažemo da uložite pola godine, dakle jedno polugodište, u individualne časove gitare i da se sami uverite u ovo što pišemo.

Časovi gitare – idealan uzrast za početak sviranja instrumenta

Praksa u muzičkim školama je da dete krene sa časovima gitare sa 9 godina. Često to bude i 8 ili čak i 7 godina ako je dete dovoljno zrelo i sposobno da isprati nastavu. Poželjno je da zna da čita i piše slova kako bi lakše naučilo i note, ali kako je individualna nastava u pitanju, kao što smo već rekli, tempo se prilagođava detetu i postoji niz izuzetaka.

Časovi gitare Beograd Eva Music School - idealan uzrast za početak

Kada početi sa časovima instrumenata?

Ako je dete sitnije građe, preporučuje se sviranje na manjem instrumentu za početak, a mlađa deca kreću prvo u pripremni razred i ne polažu ispite koji se ocenjuju već dobijaju opisnu ocenu kao odličnu prvu stimulaciju i potvrdu svog uspeha.

Ranije se smatralo da je gitara instrument za dečake, međutim, danas je gitara jednako popularan instrument i među dečacima i među devojčicama. Zapravo, iz godine u godinu sve je više devojčica koje sviraju gitaru.

Škola gitare Beograd

U školu gitare moguće je upisati se u svakom trenutku. Upis u muzičku školu traje tokom cele godine.

Često nas roditelji pitaju koja škola gitare je najbolja za njihovo dete: škola akustične gitare? Da li je pravi izbor električna ili klasična gitara? Koliko je teško svirati bas gitaru? Kakva je razlika između ovih škola gitare?

Najbolji početak učenja u školi gitare, pogotovo za početnike, jeste škola klasične gitare. Postavka obe ruke – i desne i leve, najkomleksnija je na klasičnoj gitari. Kasnije, ako dete savlada ove osnove, sviranje električne gitare biće lakše. Ukoliko vaše dete ima strpljenja za to – to bi bila naša najiskrenija preporuka.

Škola električne gitare postoji u našoj školi. Više o tome pročitajte ovde. Takođe, škola akustične gitare. Ali i škola bas gitare. RSL program podrazumeva da učite poznate pesme i da uživate u sviranju uz matrice. Na početku su to fragmenti pesama, dok od četvrtog razreda počinjete da svirate cele pesme. Muzičku školu upisujete na početku da biste stekli osnovu, a kasnije da biste možda postli i profesionalac. Ili makar član nekog amaterskog benda.

Teorija muzike implementirana je u časove svih vrsta gitara. Škola pevanja i časovi klavira nalaze se pod istim krovom, kao i ceo moderni odsek: škola modernog pevanja, škola bubnjeva, časovi saksofona i mnogi drugi instrumenti, tako da je zajedničko muziciranje na korak od vas.

Iako je najpovoljniji način da se pridružite grupnim časovima gitare, može se desiti da ne napravite dobru osnovu, bez koje ćete teško napredovati. Ponovićemo da naše iskustvo pokazuje da su individualni časovi najbolja osnova za dalji napredak.

Za gitaru se kaže da je mlad instrument, zašto?

Gitara se u današnjem obliku razvila relativno kasno u odnosu na ostale instrumente. Klasična gitara i akustična gitara konačan, moderni oblik dobijaju sredinom 19.veka, a električna gitara se pojavljuje u 20.veku.

Klasična gitara je vrlo mlad instrument. U Srbiji sistematsko učenje sviranja gitare počinje 50-ih godina 20. veka sa pojavom Jovana Jovičića, koji se smatra ocem gitare kod nas.

Gitara je danas u muzičkim školama postala jedan od najčešće traženih instrumenata. Za to postoje brojni razlozi: na njoj se može svirati i klasična i moderna muzika. Kao instrument lako je prenosiva, a svako druženje uz nekoga ko ume da svira gitaru postaje zabavnije.

Privatni časovi gitare kod kuće ili privatna škola gitare – šta je delotvornije?

Za učenje instrumenta veoma je važna motivacija kao i redovno pohađanje nastave i vežbanje. U školi deca imaju ispite i nastupe, imaju cilj ka kome teže. Nastava se odvija dva puta nedeljno što omogućava kontinuitet u sviranju i vežbanju i redovno praćenje napretka od strane nastavnika.

Nastupi i ispiti su od velikog značaja jer na njima učenici uče kako da se izbore sa tremom pri javnom pojavljivanju što će im olakšati i odgovaranje u školi i generalno doneti samopouzdanje pri svakom obliku javnog nastupa.

Časovi gitare Beograd Eva Music School - javni nastupi i koncerti

Osim toga, koncerti su prilika za druženje, deljenje sa drugima onoga što se naučilo i veoma su stimulativni deo učenja instrumenta. Više o ovome možete pročitati OVDE.

U međunarodnoj muzičkoj školi „Eva“ javnim nastupima se posvećuje velika pažnja. Postoje čak četiri javna nastupa tokom školske godine, od kojih su dva u renomiranim gradskim salama kao što su Narodni muzej ili Kolarčeva Zadužbina.

U našoj školi imamo časove gitare za početnike, ali i časove gitare za one koji već poseduju određeno znanje i žele da odu korak dalje u svom sviranju. Organizujemo i masterklase, gde imate priliku da radite sa vodećim profesorima sa fakulteta, što iz Beograda, što iz regiona. Ako želite više da pročitate o masterklasima pritisnite da otvorite blog tekst ovde.

Šta je ABRSM metoda?

ABRSM je najstarija i najpoštovanija metoda rada na svetu. Ima isti sistem rada i ocenjivanja u 100 zemalja sveta. Reč je o Britanskom programu, podržanom od strane Kraljevskih muzičkih škola. 

U ovom sistemu nastava je objedinjena. Polaznik radi sve sa jednim nastavnik. Ne postoji mogućnost da se jedno uči na nastavi gitare, drugo na nastavi solfeđa, a treće na nastavi orkestra. Stiče se visok nivo primenjenog muzičkog znanja. 

Pored učenja sviranja muzičkog instrumenta, tu je i učenje sviranja s lista, muzičke teorije i istorije muzike. 

Samo učenje instrumenta izuzetno je stimulativno za celokupan razvoj deteta iz više razloga:

 • angažuju se obe hemisfere mozga,
 • razvija se pažnja,
 • koncentracija i
 • inteligencija.

Za čitanje nota sa lista, učenik več mora da ima stečen osećaj gde mu se nalaze tonovi na instrumentu i da gledajući u note prepozna notu, poveže je sa njenim mestom i odsvira je bez gledanja.

Ovo je sjajna vežba za mozak, a ujedno sa savladavanjem ovog zahteva u mnogome se olakšava proces učenja kompozicije. Ko nauči da čita note otvara mu se mogućnost da može da odsvira sve što je notama zapisano, bilo koja muzika da je u pitanju.

Više o ABRSM programu možete da pročitate OVDE

Časovi gitare Beograd Eva Music School - ABSRM metoda

Motivacija za vežbanje gitare

Ključ motivacije za rad je ljubav prema muzici koju prenosi nastavnik. Motivacija je zarazna. Retko koje dete poseduje jaku unutrašnju motivaciju, te je uloga nastavnika velika. Možda ćete pomisliti da je neskromno što kažemo da su najbolji časovi gitare i svih ostalih instrumenata baš u našoj školi, no to je istina. Vrlo pažljivo smo odabrali profesorski tim i svi posedujemo jednu istu osobinu – ogromnu ljubav prema pedagogiji i deci. Dodjite, i uverite se sami.

Kod časova gitare za odrasle stvar je nešto drugačija. Odrasli polaznici imaju jaču unutrašnju motivaciju. Oni jedino teže pronalaze vreme za redovne dolaske na časove gitare. Zbog čega je naš program za odrasle prilagođen njihovim vremenskim potrebama. Želite da postanete virtuoz na gitari? Mi smo prava škola gitare za vas.

Koliko je potrebno da se vežba gitara?

Jako je bitno da se učeniku ne zadaje više od onoga što može sam kod kuće da uradi. Znanje mora postupno da se gradi, a u tome i domaći zadaci treba da ih prate. Kontinuitet je veoma važan, i savetuje se svakodnevno vežbanje, za početnike i rekreativce bar 20 do 30 minuta dnevno. Što su učenici stariji i zahtevi i želja za napredovanjem veća, veća je i dnevna satnica vežbanja. Takođe, teorija muzike je sastavni deo časova, pa može biti i deo vežbanja kod kuće.

Online časovi gitare

Pandemija nam je pokazala da mnoge stvari možemo da radimo i od kuće. Online časovi gitare su jedni od njih.

Bilo da ste početnik ili ste već formirani gitarista, online nastavu možete da pohađate gde god da se nalazite na zemaljskoj kugli.

Ovaj oblik nastave idealan je za porodice koje ne žive u Srbiji, a žele da njihova deca nastave da neguju maternji jezik. I za sve ostale koji žele kvalitet naše škole, a ne žive u Beogradu. Ako vam se ne izlazi iz Zemuna ili vam se čini da je Novi Beograd daleko – online časovi su prava prilika za vas.

Časovi gitare Beograd cena

Naša školarina može da se plati u celosti, prilikom čega se stiče popust. Može da se plati i u 10 jednakih mesečnih rata. Cena obuhvata pored časova i 4 koncerta u toku jedne školske godine kao i 1 polugodišnju proveru znanja. Popust od 15% važi za drugo dete iz iste porodice. Više pročitajte ovde: Cenovnik – Eva Music

Možda ćete na drugom mestu doći do ponude o najjeftinijim časovima gitare, medjutim na ovom mestu ćete pronaći najkvalitetnije časove gitare. Kreativni časovi, indivieualni časovi, medjunarodni program, redovni javni nastupi i izuzetno motivisani nastavnici. Zvuči kao san? Dodjite i uverite se da nije.

Zašto baš “Eva” muzička škola?

Najbolji časovi gitare u gradu. Kreativni časovi, pažljivo osmišljeni za svakog pojedinca. Dodjite da naučite da svirate željeni instrument. Bilo da je reč o nastavi gitare pevanja, klavira, klarineta ili gitare, vi ćete doći da naučite novi, muzički jezik. Dođite u školu gde će vam biti čast da se nalazite. Znanja koja steknete kod nas ostaće vama i vašoj deci zauvek. Škola je za sve uzraste, ne postoji starosno ograničenje. Da li želite da se da osvojite muziku? Ako je odgovor – da – mi smo prava škola gitare za vas.

Bilo da je vaša lokacija Dedinje, centar grada, Zemun ili Novi Beograd – udaljenost nikada nije bila prepreka. Na Novom Beogradu nalazi se veliki broj naših đaka. Kako dece, tako i odraslih. Vreme časova prilagođeno je tako da se maksimalno izbegava saobraćajna gužva.

Časovi gitare Beograd iskustvo – Eva muzička škola 

“Eva je muzička škola koju bih preporučila svima koji ikada razmišljaju o sviranju nekog instrumenta. Ana i Vesna treba da budu veoma ponosne na sebe kao što smo svi mi na njih. Način na koji uspevaju da vode posao i posvećenost svima nama je nešto što će nas zaista dugo zadržati u Evi“.

Više o iskustvu naših roditelja i dece pročitajte ovde.

Naša škola nalazi se u Beogradu, na Dedinju. Međutim, imamo puno polaznika i iz drugih delova grada. Kao i veliku bazu polaznika iz celog sveta koji pohadjaju online časove gitare, i učestvuju na našim online koncertima. Kao što smo već naveli, i Novi Beograd Zemun delovi su grada odakle nam dolaze i deca i odrasli. Kada su časovi gitare najbolji u gradu, udaljenost ne sme da bude prepreka.

Kako da nas kontaktirate?

Ako želite da saznate još nešto o nama možete da posetite našu Facebook stranicu ili naš novi instagram profil. 

Naš mail je: info@evamusic.rs
Brojevi telefona su: 063558517 i 0654499727

A možete da popunite kontakt formu i zakažete prvi probni besplatni čas

Prijavite se za besplatne konsultacije

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website