Časovi flaute u prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi “Eva Music”

Istorija instrumenta, metodologija, program, kadar

Časovi flaute u muzičkoj školi “Eva Music” namenjeni su svima koji uživaju u nežnom i toplom zvuku koji ovaj instrument proizvodi i žele da nauče da ga sviraju.

Flauta pripada porodici drvenih duvačkih instrumenata. Da li je to istina?

Da, flauta pripada porodici drvenih duvačkih instrumenata. I to zbog pra početaka kada se izrađivala od drveta. Kroz istoriju je trpela razne izmene, ali je ono glavno ostalo isto – cev sa otvorima za kontrolu visine tona i usnik na kome se proizvodi ton.

Poprečna i blok flauta. Koja je razlika?

 Postoje dve vrste flaute koje razlikujemo po načinu na koji se drže.

  • Poprečna flauta, i
  • Blok flauta

Blok flauta ima usnik koji direktno uduvava vazduh u „glasnicu“ i tu se formira vazdušni jezičak koji proizvodi ton.

blok-flauta-prva-privatna-medjunarodna-muzicka-skola-eva-music
Blok flauta

Za razliku od blok flaute, poprečna flauta ima otvor sa bočne strane u koji se ispušta vazduh ukoso. Da bi se formirao vazdušni jezičak moderna flauta ima usnik. On se nalazi ispod usne i veoma olakšava samo dobijanje tona.

moderna-flauta-prva-medjunarodna-privatna-muzicka-skola-eva-music
Moderna flauta

Za flautu se kaže da je kraljica duvačkih instrumenata. Zašto?

Današnja, moderna flauta se uglavnom izrađuje od metala i preko otvora ima klapne sa mehanizmom koji pruža lakoću u sviranju i obezbeđuje virtuozitet na kome joj zavide ostali duvački instrumenti.

Zbog lakoće u izvođenju virtuoznih elemenata i same fleksibilnosti, i tonu koji je sličan ljudskom glasu kaže se da je flauta “kraljica“ duvačkih instrumenata,

Na flauti se mogu dočarati sva raspoloženja i emocije, a moderne tehnike sviranja pružaju izvođaču mnoštvo mogućnosti u izražavanju.

Zvuk flaute prija svačijem uhu

Za razliku od drugih drvenih instrumenata flauta je u prednosti jer ne iziskuje nikakav trud za pravljenje piska, niti biranja trski. Kada izvođač flautista odabere usnik koji mu odgovara, ostaje mu samo da uživa u beskrajnom stvaranju toplog, nežnog i plemenitog zvuka.

casovi-flaute-zvuk-instrumenta-prija-svacijem-uhu-privatna-muzicka-skola-eva-music
Zvuk flaute prija svačijem uhu.

Zvuk flaute je izuzetno senzualan koji prija svačijem uhu.  Kada sam bila mala i sama  sam bila očarana tim zvukom, pa sam tako i odlučila da sviram flautu. Posle prvog probnog časa sam znala da će flauta biti moj poziv u životu, sa svega 8 godina.

Šta je pikolo?

Pikolo je najmanji instrumen iz porodice flauta i on proizvodi najviše tonove. Sastoji se iz dva dela:

  • glave i
  • tela.

Uglavnom se pravi od metala – srebra, ali može i od drveta kada ga sviraju profesionalni muzičari. Pikolo flauta ima mnogo upotreba. Može se svirati kao solo insrument ali najčešću primenu ima u simfonijskom  orkestru.

Ovaj instrumen se koristi i u vojnom orkestru jer je lak za nošenje. Zvuk je izuzetno visok i čuje se podjednako sa ostalim instrumentima. Uglavnom dočarava zvuk ptica i izuzetno je virtuozan instument i to mu i daje posebnost.

dve-sestre-sviraju-zajedno-privatna-muzicka-skola-eva-music
Dve sestre muziciraju zajedno u prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi “Eva Music”

Oni koji uče da sviraju flautu u kasnijim godinama uče i sviranje na pikolo flauti jer je tehnika sviranja veoma slična.

Koji je idealni uzrast za dolazak na časove flaute?

Idealno vreme za početak sviranja ovog izuzetnog instrumenta flaute je uzrast od 8 godine. Tada je dovoljno razvijen kapacitet pluća, razvijene su ruke, sitna motorika i ono što je veoma važno položaj vilice i gornje usne.

casovi-flaute-profesorka-saska-predstavlja-deci-instrument-muzicka-skola-eva-music
Profesorka Saška predstavlja deci flautu

Moderna pedagogija sada pruža priliku i dosta mlađim učenicima da se oprobaju na flauti, zahvaljujući proizvođačima instrumenata koji su prepoznali potencijal mlađih flautista i konstruisali puno rekvizita za učenje kao i instrumente koje mogu svirati deca od svoje četvtre godine.

Časovi flaute za najmlađi uzrast u muzičkoj školi “Eva Music”

U Prvoj privatnoj međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“ posebno možemo da istaknemo rad sa najmlađim uzrastom i izuzetno nadahut i stručan kadar.

U privatnoj međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“ učenici upisuju flautu u najmlađem uzrastu i u veoma kratkom periodu nauče da samostalno muziciraju.

otvorena-vrata-muzicke-skole-deca-isprobavaju-instrumente
Otvorena vrata u “Eva Music” muzičkoj školi – deca probaju instrumente

Najmlađi uzrast prvo ostvari veoma poverljiv kontak sa nastavnikom kroz igru u učenju nota i samom sviranju, kroz mnoštvo muzičkih i ritmičkih igara, koje uče imitirajući nastavnika u najranijem uzrastu.

Časovi flaute su osmišljeni tako da učenici prvo zavole muziku

Naša profesorka Aleksandra Stevanović časove flaute je osmislila tako da na prvom mestu učenici zavole muziku i uživanje u svom muziciranju. Program ABRSM po kome radimo u Prvoj privatnoj međunarodnoj muzičkoj školi „Eva Music“ upravo joj to i omogućava.

Profesorka prati mogućnosti svakog deteta i u skladu sa tim bira program i ritam napredovanja učenika. U našoj muzičkoj školi veoma brzo opismenjujemo decu i ne očekujemo od roditelja angažovanje oko pomoći u samom radu.

Na časovima flaute se kroz različite metode uče osnovne stvari (note, ritam) i deca veoma brzo nauče da samostalno proizvode ton i muziciraju uz klavirsku pratnju. Kao izuzetno važan element istakli bi pevanje nastavnika i učenika tokom časova flaute.

Kada su učenici spremni za prve javne nastupe?

casovi-flaute-generalna-proba-pred-koncert-muzicka-skola-eva-music
Generalna proba pred koncert

Učenici koji dolaze na časove flaute već u prvim mesecima sviranja budu spremni za javne nastupe, a do toga dolazi zbog sjajnog ABRSM programa.

casovi-flaute-javni-nastup-koncert-muzicka-skola-eva-music
Učenica muzičke škole “Eva Music” Maria na koncertu.

On učenicima i nastavnicima omogućava da uživaju na časovima flaute kroz jednu vrstu relaksirajućeg sviranja. Ne postoje rokovi za ispite, već kad učenik bude spreman onda se prijavljuje.

Na časovima flaute uči se i solfeđo

Dodatna olakšavajuća stavka ABRSM programa je i to što nema odvojeno nastave solfeđa. Solfeđo se uči kroz sviranje i na taj način se stiče jedno primenjivo i celokupno znanje.

Učenici svoje znanje odmah primenjuju i koriste u samom sviranju i muziciranju, što i jeste najvažnija stavka kod dece koja odluče da sviraju flautu. Na ovaj način teorija muzike proističe iz prakse i ove dve oblasti su ujedinjene u nastavnom procesu naših učenika.

Čitanje s lista na časovim falute

Tokom časova flaute u našoj muzičkoj školi učenici svoju veštinu čitanja nota stalno usavršavaju konstantnim čitanjem sa lista tokom časova. To ujedno nudi učenicima stalno susretanje sa novim kompozicijama, što je izuzetno motivišuće.

Online časovi flaute, da ili ne?

Online časovi flaute takođe mogu biti veoma kreativni, ukoliko su učenici pre toga imali časove u privatnoj školi, posebno na samom početku školovanja. Ukoliko su se osamostalili, što znači da sami proizvode kvalitetan ton i pravilno drže flautu, mogu da pohađaju i onlajn časove.

casovi-flaute-online-nastava-privatna-muzicka-skola-eva-music
Online nastava – muzička škola “Eva Music”

Na online časovima flaute se uglavno praktikuje i klavirska pratnja koja motiviše i pruža podršku prilikom samog sviranja. Takođe, posebno utiče na razvoj sluha i pravilnog intoniranja, a koju profesorka flaute šalje učenicima u vidu snimka.

Ukoliko su dovoljno motivisani i imaju podršku roditelja čak i sami početnici mogu uspešno da ovladaju ovim instrumentom kroz online časove falute.

Razvoj unutrašnjeg i harmonskog sluha na časovima flaute

Na časovima flaute u našoj muzičkoj školi poseban akcenat se stavlja na razvoj unutrašnjeg i harmonskog sluha. To radimo kroz stalno sviranje nastavnika kako na flauti, tako i na klaviru, ali i pevanje melodija koje se sviraju. To se pokazalo kao veoma interesantan vid učenja i lakog usvajanja gradiva kod dece.

Na časove flaute mogu da dođu i dečaci i devojčice

Flauta je idealan instrument kako za devojčice tako i za dečake i podjednako su uspešni muzičari i dečaci i devojčice.

Naš najveći cilj na časovima flaute je deca zavole muziku

Časovi flaute u Prvoj privatnoj muzičkoj školi „Eva Music“, koja radi po ABMRS programu, nudi deci da veoma brzo nauče da emituju ton bez obzira na uzrast.

casovi-flaute-profesorka-saska-sa-ucenicom-muzicka-skola-eva-music
Profesorka flaute Saška sa učenicom

Osnove stiču veoma brzo i lako, kroz igru u izuzetno prijatnoj atmosferu na časovima. Najvažnije je da deca zavole muziku i flautu i da osete kroz sopstveno muziciranje sve čari ovog predivnog instrumenta.