Časovi bas gitare

Časove bas gitare drži čuveni profesor muzike, bas gitarista i kontrabasista Vladimir Vlada Novičić koji je i šef popularnog rock odseka u našoj školi.

Njegovo pedagoško iskustvo od preko 30 godina iznedrilo je poseban pristup u radu sa  basistima . Kombinovanjem različitih pedagoških metoda uz upotrebu širokog spektra specijalizovane literature i posebno osmišljenih audio snimaka, on u često neočekivano kratkom vremenskom roku, izvodi svoje studente na zavidan izvodjački nivo .

Mnogi bas gitaristi i kontrabasisti, danas uspešni profesionalci u našoj zemlji i inostranstvu su, sa uspehom, studirali kod prof. Vlade Novičića.  Profesor Novičić je 2009, kao docent na Evropskom univerzitetu u Beogradu, postao prvi nastavnik bas gitare u visokoškolskom sistemu Srbije.

Kao izvodjač – bas gitarista i / ili muzički producent iza sebe ima diskografiju od preko 40 albuma a dobitnik je i nekoliko domaćih i inostranih muzičkih nagrada kao i značajnih nominacija. Nastupao je i snimao sa skoro svim značajnim imenima domaće jazz, pop i rock scene a 2006. g je nastupao i kao član tria legendarnog Alexa Chiltona. Kao solista na bas gitari čest je gost Beogradske filharmonije u delima avangardnih i savremenih kompozitora.

Profesor Vlada Novičić drži časove bas gitare u našoj muzičkoj školi

Nastanak bas gitare

Davne 1930. godine Pol Tutmark razvio je električni bas sličan električnoj gitari, koji je imao pragove i bio je namenjen da se drži i svira vodoravno. Promena u format gitare je učinila instrument lakšim za korišćenje i transport.

 Leo Fender je potom, tokom 1950-ih godina, uz pomoć Džordža Fulertona, razvio prvi masovno proizvedeni električni bas. Njegov Fender Precision Bass, predstavljen 1951, postao je široko-kopirani industrijski standard. Tako je „Fenderov bas” postao senzacionalni novi muzički instrument koji se lako svira i prenosi i koji uključen u odgovarajuće pojačalo pruža dovoljan volumen i boju zvuka. Nakon firme “Fender” i firma “Gibson” počinje proizvodnju električne bas gitare, a nakon njih i mnogi drugi danas širom sveta poznati proizvođači.

Istorija i nastanak bas gitare

Poznati bas gitaristi

 Istorijat bas gitare i kontrabasa tvore brojni umetnici koji su bas gitaru i / ili kontrabas učinili unikatnim i uvek prepoznatljivim instrumentima bez obzira u kom se muzičkom okruženju nalazili.

 Pomenućemo neke od najpoznatijih bas gitarista: Jaco Pastorius, Cliff Williams, Marcus Miller, John Enwistle, Flea, Jack Bruce, Paul McCartney, Tal Wikenfeld, Larry Graham, Robert Trujillo….

Neki od najznačajnijih i najuticajnijih kontrabasista su: Charles Mingus, Ron Carter, Ray Brown, Eddie Gomez, Garry Karr, Paul Chambers, Esperanca Spalding, Renaud Garcia-Fons…

Svi gorepomenuti umetnici su se tokom svog razvoja i karijere intenzivno edukovali da bi postigli što viši nivo izvodjačkog i umetničkog kvaliteta.

Uloga bas gitariste u bendu

 U svakom ansamblu basista je svojim zvukom i tonovima svojevrsni oslonac drugim članovima orkestra.  Bas  i bubnjevi čine  ritam sekciju koja predstavlja okosnicu skoro svih modrenih pop, rok , folk i jazz bendova. U početku električna bas gitara je u mnogim muzičkim žanrovima imala skoro isključivo prateću ulogu. Ipak, kroz razvoj moderne muzike, usavršavali su se i basisti pa tako danas imamo puno orkestara i muzičkih grupa u kojima bas gitara ima vodeću ulogu. Često su solo deonice basista ono što publika dočekuje sa oduševljenjem i dugo pamti  smatrajući ih jedinstvenim i izuzetno atraktivnim.

Zašto da dođete baš u Eva Rock School?

 Mi negujemo individualni pristup svakom polazniku, sa željom da se iz postojećeg muzičkog potencijala oslobode i razviju sve potrebne veštine i sposobnosti za uspešno bavljenje muzikom.  Naši profesori su motivisani i stručni u prilagođavanju svim polaznicima bez obzira na njihov uzrast ili starosnu dob.

 Kada ovladaju instrumentom, poznavanjem nota i harmonijom u dovoljnoj meri, polaznici imaju mogućnost da se priključe postojećim školskim bendovima i njihovim javnim nastupima.

 Naša škola raspolaže i sa dva profesionalna muzička studija gde se po potrebi mogu snimiti kako  pojedinačna  izvođenja tako i grupni nastupi i naših polaznika.

I žene uče da sviraju bas gitaru u našoj muzičkoj školi

Kontakt

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website