ABRSM Beograd – program nastave koji koristimo u muzičkoj školi Eva

ABRSM, sa kojim se sve češće susrećete na društvenim mrežama, zapravo je akronim od Associated Board of the Royal Schools of Music ili Udruženje Kraljevskih Muzičkih Škola Velike Britanije. Beograd, Novi Sad i Srbija su sedište ABRSM programa u regionu.

Reč je o sveukupnom sistemu muzičkog programa edukacije, sa metodama, udžbenicima i načinu polaganju ispita koji je isti u čak 97 zemalja sveta, sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Program je nastao 1889. godine i sačinili su ga stručnjaci iz oblasti muzičkog obrazovanja. Svake godine se velika pažnja posvećuje i unapređenju kvaliteta rada, što ovaj sistem britanske muzičke edukacije čini još uspešnijim.

Zašto ABRSM – Britanski muzički program edukacije?

Kako su udžbenici, metode i programi ABRSM sistema muzičkog programa edukacije u celom svetu isti, čak iako promenite prebivalište – ova škola je idealan izbor za vaše dete, koje neće doživeti stres jer, osim promene pedagoga, sve u njegovom muzičkom obrazovanju ostaje isto.

Takođe, ukoliko želite da se vaše dete ocenjuje prema svetskim standardima – ABRSM je pravi izbor!

ABSRM Beograd-djevojčica svira klavira i priprema se za polaganje ABSRM ispita

Kako izgleda ocenjivanje u ABRSM sistemu muzičkog programa edukacije?

Strogo definisano pravilo ABRSM jeste da su ispitivači britanski profesori koji dolaze jednom godišnje u zemlju koja je u ovom sistemu muzičke edukacije i ispituju polaznike. Iako ABRSM učimo u našem gradu (Beograd), ne ocenjujemo svoje đake.

U okviru ABRSM evaluacije postoje:

  • ispit i
  • evaluacija.

ABRSM Beograd – ispit

Deca ulaze sama na ispit, bez svojih profesora, koji tako ni na koji način ne mogu uticati na krajnju ocenu. Decu ispituju vrhunski međunarodni pedagozi sa višegodišnjim iskustvom, i na taj način se dobija potpuno objektivna ocena njihovog sviranja i muzičkog znanja, za razliku od sistema u kome decu ocenjuju njihovi stalni profesori, čime se objektivnost često dovodi u pitanje. Takođe, od britanskih profesora deca dobijaju i niz konstruktivnih sugestija za svoj dalji muzički napredak.

Profesori koji ocenjuju, bar deset godina unazad, ne smeju biti ni u jednom žiriju takmičenja, niti seminaru u zemlji u kojoj ocenjuju. Ovim pravilom postiže se potpuna objektivnost prilikom ispitivanja i ocenjivanja.

Spremanje za ABSRM ispit uz pomoc profesora iz Eva Music School

ABRSM Beograd – evaluacija

Pored ispita, postoje i evaluacije koje su namenjene početnicima, odnosno muzičarima amaterima, ali i profesionalnim muzičarima koji ne žele ocenu, već opširnije, konstruktivne sugestije vrhunskog stručnjaka iz oblasti muzičkog obrazovanja.

Koje su još prednosti ABRSM programa kraljevske muzičke edukacije?

U ABRSM britanskom muzičkom programu nastavu muzike sprovodi samo profesor instrumenta i svi potrebni elementi rade se na času. Program je osmišljen tako da učenik stiče znanje iz oblasti muzike ponavljajući isti sadržaj na više različitih mesta.

Na primer, učenik prvog razreda klavira svira određene skale u okviru nastave instrumenta, koje postoje i u udžbeniku i teorijiskim časovima, a zatim u tim istim tonalitetima svira i kompozicije. Dakle, ono što nauči u teoriji, odmah potvrđuje i u praksi.

Prednost je u tome što teorija muzike i čitanje s lista u ovom programu postoje od prvog razreda niže muzičke škole, za razliku od našeg nacionalnog programa u kome su svi ovi predmeti prisutni od šestog razreda niže, odnosno prvog razreda srednje muzičke škole.

ABSRM Beograd - učenica se sprema za polaganje ispita vježbajući klavir

Šta još ABRSM program čini drugačijim?

Za one koji ne znaju, pijanisti su tek od polovine 19. veka počeli da sviraju napamet na koncertnim podijumima, što se poslednjih godina sve ređe primenjuje. Sviranje većine drugih instrumenata, kao i kamerne muzike, podrazumeva sviranje iz nota.

Iz našeg iskustva, pokazalo se da učenici lakše uče sadržaje napamet kada im to nije nametnuto. U ABRSM programu na ispitima nije obavezno sviranje napamet, te je na učeniku da izabere da li će imati note ispred sebe ili ne.

Koji je način ocenjivanja po ABRSM programu?

Maksimum bodova koji može da se dobije na ispitu je 150, pri čemu je 100 bodova dovoljno za prelaznu ocenu – „pass“. Od 120 bodova dobija se srednja ocena -„merit“, a najviša ocena – „distinction“ dobija se od 130 bodova.

Postoje četiri dela ispita koji se odvojeno ocenjuju:

skale,

– kompozicije,

– čitanje s lista i

– slušni test.

ABSRM Beograd - profesorka i učenica se spremaju za polaganje ispita

Kome je namenjen ABRSM program?

ABRSM britanski muzički program namenjen je i deci i odraslima. U ovoj metodi ne postoji starosno ograničenje.

Ako je vaše dete zakasnilo na upis u školu koja radi po nacionalnom programu, u našoj školi za njega nikada nije kasno. To se odnosi i na odrasle, koji su oduvek želeli da sviraju neki instrument, a nisu imali prilike, ili su došli do određenog nivoa znanja i sada bi želeli da ga unaprede.

Ispite nije potrebno polagati jedan za drugim, kao što je to slučaj u našem nacionalnom programu, već nakon procene znanja, kandidat može da prijavi bilo koji nivo ispita ili evaluacije.

Da li je teško učiti po ABRSM programu? Beograd nudi ove časove

Iz svega što ste do sada pročitali, možda vam deluje da jeste, međutim učenje po ABRSM programu zapravo je izuzetno zabavno i kreativno!

Naša privatna muzička škola „Eva“ radi po originalnim udžbenicima ovog programa koje dobija svaki naš polaznik, a koji su vrlo prijemčivi i sistematični. Škola ima bogato iskustvo u radu po ABRSM programu, a naši đaci nižu uspehe na ispitima, zbog čega smo pravi izbor, jer decu uspešno vodimo ka sticanju međunarodnog znanja i diplome.

Kako da se upišem kod vas u školu?

Kod nas u školi upis traje tokom cele godine. Bilo da su vam potrebni časovi klavira, bilo časovi muzike kao i priprema ispita za ABRSM ispite – mi smo tu za vas. Obim našeg muzičkog znanja i iskustva je veliki. Časovi su i za odrasle i za decu. Ove godine možemo da se pohvalimo da iza sebe imamo više od 100 ABRSM pripremljenih ispita. Na svim nivoima znanja. Svaki profesor naše muzičke škole ima iskustvo u pripremi ovih međunarodnih ispita.

Novi Sad je do sada bio sedište ABRSM ispita, što je i dalje. Međutim, uskoro će oni biti i u Beogradu. Dovodimo London u Beograd. Ove muzičke diplome priznate su u 100 zemalja sveta, pa i kod nas. Što ih ne biste posedovali?

Više informacija o nama možete videti i na našoj Facebook stranicInstagram stranici. Naš YouTube kanal možete da pogledate ovde: Eva Music Serbia – YouTube

Eva Music School nalazi se na Dedinju, u Beogradu. 

Udaljenost nikad nije bila prepreka kada neko želi kvalitet. Možemo da se pohvalimo da imamo polaznike iz svih krajeva Beograda, ali i Srbije. Ni Zemun nije predaleko ako želite za sebe ili svoje dete najbolje.

Đake koji kod nas pohađaju nastavu na daljinu imamo iz celog sveta, sa tri kontinenta.

Bilo bi nam drago da i Vi postanete deo naše muzičke priče i priuštite svom detetu ili sebi muzičko školovanje najboljeg kvaliteta u Beogradu.

Zakažite svoj prvi besplatni čas putem info@evamusic.rs ili popunite kontakt formu ispod.

Prijavite se za besplatne konsultacije

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website