Program

header srpski

ŠTA JE ABRSM?

          ABRSM – Associated Board of the Royal Schools of Music je Udruženje Kraljevskih muzičkih škola. Ono je osnovano 1889. godine i preko 120 godina pruža najviši standard iz oblasti muzičke nastave, organizacije polaganja ispita, kao i štampanja udžbenika i stručne literature. Za razliku od ustaljenog sistema muzičkog obrazovanja koji je specifičan za svaku zemlju, učenje po ABRSM standardima identično je po nivoima, sistemu polaganja i kriterijumima u svim zemljama sveta – ukupno njih 93 sa preko 630.000 polaznika godišnje.

          Udruženje ABRSM je privilegovano time što četiri od šest Kraljevskih muzičkih akademija u Velikoj Britaniji zastupaju njihov program: Royal Academy of Music (London), Royal College of Music (London), Royal Northern College of Music (Mančester), Royal Scottish Academy of Music and Drama (Glazgov).

KOME JE NAMENJEN OVAJ SISTEM?

           ABRSM, iako prvenstveno usmeren na decu, obraća se svim starosnim grupama, tako da svi koji žele mogu pohađati nastavu i polagati ispite.

          Idealan je za one koji u toku života menjaju prebivalište jer u preko 90 zemalja sveta mogu da nastave učenje po istom sistemu.

ZAŠTO SMO IZABRALI ABRSM SISTEM KAO METOD RADA?

          Naša težnja ka najkvalitetnijoj nastavi podstakla nas je da sopstveni napredak i postignuća merimo spram međunarodno prihvaćenih normi. Veoma nam je bitno da našim polaznicima pružimo mogućnost godišnje procene pred nezavisnom komisijom sastavljene od vrhunskih stručnjaka koji će dobronamernim pristupom svakom kandidatu pružiti podršku u napredovanju.

         ABRSM nas je inspirisao kao sistem jer u okviru jedinstvene individualne nastave polaznicima nudi najsveobuhvatnije muzičko obrazovanje, a uz to ga mogu pohađati svi, bez obzira na uzrast i trenutni nivo znanja.

KOJE SVE ABRSM NIVOE OBRAZOVANJA I ISPITA NUDI NAŠ CENTAR?

        U našem centru možete pohađati nastavu i pripremati se za polaganje ispita na sledećim nivoima:

         PRIPREMNI NIVO nastave namenjen je onim kandidatima koji tek počinju da uče sviranje instrumenta. Na ispitu ne postoje ocene, niti broj bodova, već kandidati dobijaju od ispitivača kratke i afirmativne komentare u cilju postavljanja dobre muzičke i tehničke osnove. Ispit na ovom nivou je osmišljen kao priprema za stepenovane ispite.

        Na OSNOVNOM (1, 2, 3. razred), SREDNJEM (4, 5. razred) i VIŠEM NIVOU OBRAZOVANJA (6, 7, 8. razred) zahtevi rastu iz razreda u razred time i nivo znanja polaznika. Ispiti se sastoje iz četiri dela koji su jedako zastupljena na individualnim časovima u toku pripreme kandidata za polaganje. Na kraju svakog ispita dobijaju se ocene prema broju bodova koji je kandidat zaslužio.

        I VISOK NIVO podrazumeva pripremu za polaganje tri nivoa diploma.

GDE SE POLAŽU ABRSM ISPITI U SRBIJI?

        U Srbiji se polaganje ABRSM ispita organizuje svake godine (krajem maja ili početkom juna) u Muzičkoj školi «Isidor Bajić» u Novom Sadu.