Međunarodni centar za muziku „Eva“ organizuje sakupljanje donacija za Zadužbinu Ilije M. Kolarca


Dragi naši,

Našoj najvažnijoj koncertnoj sali, velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, potrebna je pomoć.

Bliži se vreme novogodišnjih praznika i darivanja i mi ne možemo da zamislimo bolji način da zaokružimo ovu izazovnu godinu.

Naš cilj je da sakupimo 170.000 dinara, koliko košta zakup jednog večernjeg termina velike sale.

Doniranje jednog večernjeg termina je simboličan gest kojim želimo da pomognemo Kolarcu da opstane i nastavi sa radom i kada ova pandemija prođe.

Zgrada Zadužbine Ilije M. Kolarca

Vašu donaciju možete izvršiti uplatom na naš račun:

Broj dinarskog računa:

160-457606-02

Primer uplatnice:

Broj deviznog računa:

160-6000000781252-16

Primer uplatnice:

Ili putem PayPal-a:


O Međunarodnom centru za muziku „Eva“

Međunarodni centar za muziku „Eva“ postoji od 2016. godine.

Naš početak vezan je za organizaciju časova instrumenta za mlađe i odrasle polaznike i njihove pripreme za polaganje međunarodnih ABRSM ispita.

Kako je vreme prolazilo i naša organizacija dobijala na stabilnosti, u nama se rodila želja da, iz privatnog sektora, doprinesemo kulturi naše zemlje.

Sa našom autorskom radionicom učestvovale smo 2017. godine u dečijem programu Chopin festa. Organizovale smo dva izuzetno posećena master klasa našeg čuvenog baritona Davida Bižića 2018. i 2019. godine, kao i dva master klasa gitarista na kojima su predavači bili naši značajni univerzitetski i srednjoškolski profesori. Uz to, naš gost je prošle godine bio i Dimitrije Vasiljević, čuveni džez pijanista koji je održao veoma posećeno koncertno predavanje u našim prostorijama 2019. godine.

Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić, suvlasnice Međunarodnog centra za muziku „Eva“ ispred Zadužbine Ilije M. Kolarca

2020. godine, u petoj godini našeg postojanja, odlučile smo da organizujemo sakupljanje donacija za neke naše organizacije. Prva organizacija za koju ćemo sakupljati sredstva je Zadužbina Ilija M. Kolarca, naša najvažnija koncertna dvorana.


O Iliji M. Kolarcu

Ilija Milosavljević Kolarac 1878. godine testamentom je sav svoj imetak ostavio srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. Od sveg imanja trebalo je osnovati Fond za podizanje srpskog univerziteta, koji će se zvati Univerzitet Ilije M. Kolarca osnovan sopstvenim trudom na korist svoga naroda.


O Kolarčevoj zadužbini

Skladno zdanje Kolarčeve zadužbine, površine 4.500m2, podignuto je 1932. godine.

Arhitekta Petar Bajalović, posedujući vanredni osećaj za arhitektonske finese, najpre je pristupio rešavanju problematike prostora koncertne dvorane. U izgradnji su primenjena najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najakustičnijom salom za potrebe muzičkih izvođenja u Beogradu.

Ana Rančić i Vesna Surčulija Radić u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca

Zgrada na Studentskom trgu svečano je otvorena koncertom Beogradske filharmonije u koncertnoj dvorani, 4. februara 1932. Od tog dana do danas ova dvorana je oaza svim muzičarima i ljubiteljima kvalitetne muzike.

U ovim izazovnim vremenima najmanje što možemo da uradimo jeste da damo sve od sebe da ovakvo zdanje sačuvamo za naše potomke.

Hvala vam što ćete nam u tome pomoći!