Časovi violine – beneficije i prednosti časova violine za decu, tinejdžere i odrasle

Mnogi maštaju kako sa izvrsnošću i samopouzdanjem izvode svoju omiljenu melodiju na nekom muzičkom instrumentu. Kada biste mogli odabrati bilo koji instrument i odjednom znali da ga svirate, koji biste instrument odabrali? Ukoliko su vam sviranje i časovi violine pali na pamet – na pravom ste mestu! U ovom tekstu govorićemo upravo o časovima violine i beneficijama i prednostima koje donose časovi violine za decu, tinejdžere i odrasle.

Da li vas u pohađanju časova violine sprečava njena cena?

Možda smatrate da su violine okružene romantičnom aurom mističnosti, da su preskupe ili da ih je isuviše teško svirati.

Da, zvuk violine jedan je od najlepših zvukova u orkestru i podjednako mističan i romantičan. Violinu zovu još i “kraljicom svih instrumenata”. Ipak, mišljenje da ju je isuviše teško svirati ili da su instrumenti preskupi nisu do kraja tačni.

Učenje instrumenta na početku je zahtevno, ali uz pravog nastavnika, program i školu postaje puno lakše. Cena violine se kreće od vrlo povoljnih do skupljih, ali i najskuplji instrument je odlična investicija jer cena violine nikada ne opada.

Časovi violine i blagodeti koje sviranje violine nosi sa sobom

Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da sviranje violine ima pregršt sjajnih blagodeti; učiti sviranje na violini, kao i svaki poduhvat, dovodi do povećanja samopouzdanja kao i do jedinstvenih alata i znanja koji nam koriste do kraja života.

Zašto se odlučiti baš za časove violine prema ABRSM programu?

ABRSM sistem nastave za učenje violine omogućava kompletnu podršku za učenje sviranja violine, kao što su sav potreban notni materijal i polaganje ispita sa diplomom priznatom u preko 90 država sveta.

Međunarodni centar za muziku “EVA” uz sve ovo pruža i mogućnost nastupa na četiri koncerta godišnje, što stvara dodatni osećaj motivacije pre koncerta i postignuća nakon koncerta, što i deci, i tinejdžerima i odraslima vrlo godi.

sviranje-violine-eva-music-muzicka-skola
Individualni časovi violine po ABRSM programu u prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi “Eva Music”

Sa druge strane, nastava je individualna i fleksibilna, prilagođena rasporedu drugih obaveza polaznika, kao i na privatnim časovima violine.

Evo nekih od prednosti časova violine za sve uzraste:

Prednosti pohađanja časova violine za decu

Deca su često fascinirana učenjem sviranja violine, a ako je tako, treba ih ohrabriti. Fizičke, mentalne i socijalne koristi sviranja muzičkog instrumenta su dobro poznate, ali violina nudi neke prilično iznenađujuće povoljnosti.

Poboljšana memorija i raspon pažnje

Sprovedena su mnoga istraživanja o prednostima sviranja violine ili nekog drugog muzičkog instrumenta. Nedavna studija Instituta za muziku Mekmaster Univerziteta otkrila je da muzički trening, čak i jednogodišnji, pozitivno utiče na pamćenje i raspon pažnje.

Mentalne sposobnosti i zdravlje

Stručnjaci se slažu da muzički trening poboljšava:

  • veštine čitanja,
  • obradu jezika,
  • govor i
  • razne funkcije mozga.

U decembru 2014. godine, časopis Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju objavio je nalaze Dr. Džejmsa Hudžaka o pojačanom razvoju mozga i kako sviranje violine može pomoći deci u borbi protiv psiholoških poremećaja.

Senzorni razvoj

Dugotrajno muzičko obrazovanje na visokom nivou ima veći uticaj nego što se ranije mislilo. Istraživači su otkrili da muzičari imaju poboljšanu sposobnost integrisanja čulnih informacija iz sluha, dodira i vida.

Socijalne veštine

Prednosti sviranja violine takođe su i društvene. Ne samo da časovi violine pružaju temu za razgovor, već i mala deca stiču samodisciplinu iz ponovljene prakse. Neverovatne koristi imaju i od toga što u njihovim mladim životima postoji napredak koji sami mogu da kontrolišu.

Učenje sviranja violine može stvoriti:

  • samopouzdanje,
  • samopoštovanje i
  • samosvest

Sve su to osobine zaslužne za pozitivan razvoj društvenih veština i interakcija.

Prednosti pohađanja časova violine za adolescente

Čak i ako ne započnete rano, svako može da nauči da svira violinu, bez obzira na svoje godine.

privatna-muzicka-skola-eva-music-sviranje-violine
U prvoj međunarodnoj privatnoj muzičkoj školi “Eva Music” svako može da nauči da svira violinu, bez obzira na svoje godine

Mnogi tinejdžeri žele da prošire svoje veštine i poboljšaju svoje fakultetske prijave raznim vannastavnim aktivnostima.

Osećaj pripadnosti

Mnogi adolescenti imaju koristi od učenja violine zbog društvene pripadnosti koju ona pruža. Sviranje u orkestru zahteva grupnu koordinaciju, pažnju i koakciju, što može biti veliko olakšanje od stalnih pritisaka i strepnje kod tinejdžera.

Emocionalno oslobađanje kroz sviranje violine

Sviranje violine pruža priliku da oslobodite svoja osećanja, nešto što tinejdžerima ponekad može biti teško da učine na konstruktivan način.

Fizičke beneficije

Koncerti i takmičenja pružaju mogućnosti za postignuća, a fizičke koristi od sviranja violine su iste kao za mlađu decu. Kroz vežbanje se postiže bolje:

  • držanje tela,
  • jača snaga gornjeg dela tela i
  • poboljšane motornih sposobnosti.

Fizički napor se smanjuje pravilnim postavljanjem tela.

Prednosti pohađanja časova violine za odrasle

Pored svih mentalnih i fizičkih blagodati sviranja violine, odrasli koji se odluče da uče violinu dobijaju i dodatne prednosti.

Smanjen stres

Niži nivo depresije, anksioznosti i drugih zdravstvenih problema povezanih sa stresom. Sviranje violine je izvrsno sredstvo za uklanjanje stresa i sjajan način da proširite svoj društveni krug.

Sviranje violine i poboljšano držanje tela

Današnji, ,,sedeći” način života mnogim odraslima ostavlja nezdravu kičmu i nepravilno držanje koje izaziva bol. Sviranje violine zahteva pravilno držanje tela. Učenje kako pravilno stajati tokom sviranja može značajno poboljšati u držanju tela.

Neka sviranje violine postane stvarnost

Mentalne, emocionalne i fizičke koristi od sviranja violine svakako vrede vremena i truda potrebnog za učenje ovog instrumenta. Sa odgovarajućim predavačima u okviru ABRSM sistema privatnih časova violine stojimo vam na raspolaganju kako biste i vi ostvarili vaš san o sviranju violine, zabavili se i bolje razumeli muziku, te našli idealan podsticaj za optimalan razvoj vašeg deteta.